Solberg: - Viktig signal å sende noen rett til Kabul

- Når det gjelder asylsøkere som kommer fra Russland, ser vi at mange har oppholdstillatelser, sier statsministeren.

 VIL SENDE SIGNAL:  Forrige uke kom det flere asylsøkere fra Afghanistan enn fra Syria, og mange av dem krysser grensen ved Storskog i Finnmark, skriver VG. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
VIL SENDE SIGNAL: Forrige uke kom det flere asylsøkere fra Afghanistan enn fra Syria, og mange av dem krysser grensen ved Storskog i Finnmark, skriver VG. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsminister Erna Solberg (H) sier det vil sende et viktig signal dersom noen av de afghanerne som nå kommer over grensen fra Russland, sendes rett tilbake til hjemlandet.

Forrige uke kom det flere asylsøkere fra Afghanistan enn fra Syria, og mange av dem krysser grensen ved Storskog i Finnmark, skriver VG. Utlendingsdirektoratet (UDI) har allerede varslet at enslige, afghanske menn som kommer den veien, risikerer å sendes tilbake til Afghanistan - ikke til Russland.

Statsministeren venter at UDI også følger opp Justisdepartementets beskjed om rask saksbehandling, med sikte på retur til nettopp Kabul.

- Når det gjelder asylsøkere som kommer fra Russland, ser vi at mange har oppholdstillatelser, men kanskje kommer fordi de føler at de er i en vanskelig situasjon økonomisk, og fordi det har dannet seg et rykte om at alle får opphold i Norge, sier Solberg til avisen.

 RETUR:  Statsminister Erna Solberg. Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix
RETUR: Statsminister Erna Solberg. Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix Vis mer

- Da vil det sende et tydelig signal dersom disse sakene behandles raskt, og at de som ikke skal ha opphold returneres.

Heller ikke syrere som har permanent oppholdstillatelse i Russland, eller som har dobbelt statsborgerskap, vil få opphold i Norge.

Solberg sier innstrammingene som er foreslått i regjeringens tilleggsforslag, har som formål nettopp å sende signaler som skal bremse asylstrømmen.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram