DIREKTE: Statsminister Erna Solberg holder pressekonferanse om endringer i regjeringen. Video: Emilie Rydning / Dagbladet / NTB Scanpix Vis mer

Solberg: - Vil ikke unnskylde Hoksruds handling

Statsminister Erna Solberg (H) mener Bård Hoksrud har gjort opp for seg etter det som skjedde i Riga i 2011. I dag ble Frp-profilen ny landbruksminister.

Under en pressekonferanse i regjeringens representasjonsanlegg fredag ble Solberg konfrontert med Hoksruds sexkjøp i Riga i 2011, som han fikk en bot på 25 000 kroner for.

Statsministeren slo fast at han ikke ville ha blitt minister, hvis hun hadde vært ukomfortabel med utnevnelsen. Hun viste til at Hoksrud selv har vært åpen om det som skjedde.

- Jeg kommer ikke til å unnskylde handlingen, som er bakgrunnen for forelegget. en jeg mener at man kan gjøre feil og gjøre opp for seg, sa hun.

Bestemt lenge

Solberg røpet også at det var avklart i god tid før sommeren at Terje Søviknes og Ketil Solvik-Olsen skulle ut av regjeringen.

Klargjøringen kom da den tidligere olje- og energiministeren ble spurt om avgangen har sammenheng med den 18 år gamle Søviknes-saken. Onsdag ble Statsadvokatens opprinnelige avgjørelse om ikke å gjenoppta saken, påkjært til Riksadvokaten.

En kvinne som var 16 år i 2000 hevder hun ble voldtatt av Terje Søviknes under FpUs landsmøtefest det året. Søviknes har innrømmet at de to hadde seksuell omgang, men avviser kategorisk at det dreide seg om noe annet enn sex med samtykke fra begge parter.

GÅR AV: Politisk kommentator i Dagbladet Geir Ramnefjell mener skandalene rundt Hoksrud og Søviknes ikke blir glemt med det første. Video: Emilie Rydning Vis mer Vis mer Vis mer

- Det har ikke hatt noen betydning. Denne saken har vi kjent til lenge. For å understreke det jeg har sagt tidligere: Det som skjedde for 18 år siden skulle ikke ha skjedd, sa Søviknes.

Også statsminister Erna Solberg (H) avviste en slik sammenheng.

- Jeg vil bare understreke at vi har jobbet med dette regjeringsskiftet siden før sommeren. Det som skjedde på onsdag, med klagen, har ikke hatt noen betydning, sa hun.

Tilbake til Os

Selv begrunner Søviknes egen avgang som olje- og energiminister med hensynet til familien og barna på 11 og 14 år. I tillegg akter den mangeårige Os-ordføreren nå å kaste seg for fullt inn i lokalpolitikken hjemme i Hordaland.

- Det er noen ting som er viktigere enn andre her i livet. Selv om det er med tungt hjerte, er det en helt riktig beslutnig å dra tilbake til Os fordi jeg trenger mer tid med familien og mine barn, sa han.

På gjensyn

Solberg brukte ellers mye tid på rose sine to avgåtte statsråder, ikke minst Frp-nestleder Ketil Solvik-Olsen. Han er ved siden av Siv Jensen som har vært med i regjeringen siden starten i 2013, hele tiden som samferdselsminister.

Solvik-Olsen og familien reiser nå til Alabama i USA, der kona for en periode har fått jobb som lege.

– Dette er ikke et farvel til politikk, mer et «på gjensyn», sa hun.

Inn i regjeringen kommer Bård Hoksrud som ny landbruksminister og Kjell-Børge Freiberg som ny olje- og energiminister.

Jon Georg Dale tar turen fra landbruk til samferdsel, noe som har fått fyr på diskusjonene i Frp om hvem som på sikt skal etterfølge Siv Jensen som leder.

NYE STATSRÅDER: Statsminister Erna Solberg (H) og nyutnevnte Kjell-Børge Freiberg, olje- og energiminister, Bård Hoksrud, landbruksminister og Jon Georg Dale, samferdselsminister på Slottsplassen etter statsråd på Slottet fredag. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
NYE STATSRÅDER: Statsminister Erna Solberg (H) og nyutnevnte Kjell-Børge Freiberg, olje- og energiminister, Bård Hoksrud, landbruksminister og Jon Georg Dale, samferdselsminister på Slottsplassen etter statsråd på Slottet fredag. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer

Etter at Erna Solberg dannet regjering med Høyre og Frp i 2013 og utvidelsen med Venstre i 2018, har ni Frp-statsråder og seks fra Høyre gått av, viser en opptelling NTB har foretatt.

Dagbladet følger pressekonferansen.