Solberg: -Må forsørge familien ved gjenforening

Regjeringen vil gjeninnføre kravet om at innvandrere må kunne forsørge familien hvis de ønsker å få den til Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringen varsler samtidig et obligatorisk introduksjonsprogram for nyankomne innvandrere, med kombinasjon av jobb og språkopplæring.

Dette opplyser kommunalminister Erna Solberg (H). Fram til 1997 var det såkalt underholdskrav ved familiegjenforening i Norge, og dette vil regjeringen nå gjeninnføre.

- Det betyr at personer med oppholdstillatelse i Norge som ønsker å få familien hit, må kunne forsørge sin familie. Hensikten er å få flere personer med innvandrerbakgrunn i jobb, og å redusere tilstrømningen av asylsøkere til Norge, sier Solberg.

Hun viser til at de fleste sammenlignbare land har krav om forsørgerevne i en eller annen form, og mener at Norge ikke kan føre en innvandringspolitikk som skiller seg vesentlig fra nabolandene.

- Regjeringen vil bruke både «pisk og gulrot» for å få flere innvandrere i arbeid. Vi stiller krav og vil gjøre det mest lønnsomt å arbeide, og vil også legge til rette for at innvandrere kan komme raskt i arbeid. Derfor vil vi senere i år lansere et introduksjonsprogram på ett til to år for nyankomne innvandrere, der deltakerne får introduksjonsstøtte til jobb og språkopplæring i stedet for passiv mottakelse av trygd, sier Solberg.

(NTB)