Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Solberg: – Voldtekt blir brukt mer og mer som våpen

Fredsprisen er en veldig god måte å hedre to av verdens fremste aktivister mot seksuell vold og voldtekt som våpen i krig, mener statsminister Erna Solberg (H).

Oslo  20181005.
Statsminister Erna Solberg om årets fredspristildeling.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Oslo 20181005. Statsminister Erna Solberg om årets fredspristildeling. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Voldtekt blir brukt som et våpen i væpnede konflikter, og blir brukt mer og mer – også i interne konflikter - for å senke moral og fornedre kvinner, sa statsministeren under en pressekonferanse fredag ettermiddag.

Den kongolesiske legen Denis Mukwege og den irakiske yazidi-kvinnen Nadia Murad, som ble holdt som sexslave av IS, får årets fredspris for sine bidrag til å rette oppmerksomheten mot og bekjempelse av voldtekt og seksualisert vold som krigsforbrytelser.

- Dagens to vinnere har på forskjellige måter bidratt til sette søkelyset på seksualisert vold, ved å hjelpe kvinner som er blitt angrepet og misbrukt og ved å gi en stemme til ofrene, sa Solberg.

Statsministeren, som traff Murad i New York forrige uke, tror ikke det er mulig å ikke bli berørt av hennes historie.

- Dette er overgrep av en slik karakter at man kunne tenkt seg at de fleste ville være knekt av det. Men hun har valgt å stå på barrikadene for både for kvinner som opplever overgrep og for sin egen etniske gruppe.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!