Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Corona og fest

Solberg advarer etter festhelga

Etter flere loggføringer om fyll og bråk, og det politiet betegner som to «svært uheldige» netter for smitterisikoen, tar statsminister Erna Solberg (H) til orde.

KOMMENTERER FESTHELG: Statsminister Erna Solberg (H). Her på en pressekonferanse i forbindelse med coronakrisen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
KOMMENTERER FESTHELG: Statsminister Erna Solberg (H). Her på en pressekonferanse i forbindelse med coronakrisen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Det er bra at Oslo kommune følger med, og jeg håper at de reagerer tydelig ved brudd på anbefalingene, sier Solberg til Dagbladet.

Bakteppet er de to foregående festnettene der politiet har måttet loggføre flere hendelser om ordensforhold, slagsmål og bråk. Natt til lørdag var den første helgekvelden med normale åpningstider i Oslo siden utelivsbransjen ble rammet av coronatiltakene, noe som resulterte i rundt 170 loggføringer, hvorav 70 prosent kunne knyttes til festbråk.

Natt til søndag måtte Trøndelag politidistrikt loggføre over 190 hendelser som gikk på det samme, 50 flere enn de måtte natt til 1. nyttårsdag.

Dagbladet har søndag vært i kontakt med flere politidistrikter rundt om i landet. Tilbakemeldingen som går igjen, er:

Publikum har tilsynelatende glemt at vi står midt oppi en pandemi.

BYVETTREGLENE: Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) orienterte om coronasituasjonen i Oslo og tiltak gjennom sommeren. VIDEO: NTB SCANPIX Vis mer

Utelukker ikke innstramming

- Viruset er like smittsomt og sykdomsskapende som før. Og befolkningen er i praksis like lite immun som før. Derfor må vi alle fortsette å ta smitteverntiltakene på alvor, sier statsministeren.

I et lengre intervju med Sveriges Radio 21. mai, før barene fikk lov til å gjenåpne med restriksjoner, uttrykte Solberg bekymring for hva resultatet kunne bli.

- Vi vet at utelivet er en smittekilde. Det er vanskelig å forhindre smitte når folk blir veldig glad for å være i nærkontakt fordi de har drukket litt alkohol, sa hun.

- For oss ville det vært et risikopunkt. Vi har ikke åpnet barene i Norge. De åpner først 1. juni. Dette er fortsatt et av de punktene jeg er litt engstelig for. Hvordan vil atferden blant nordmenn være da?

Overfor Dagbladet utelukker ikke Solberg nye innstramminger:

- Jeg har hele tiden vært klar på at en gjenåpning av samfunnet må skje forsiktig og gradvis. Jeg har også sagt at hvis vi ser tilbakeslag på smittesituasjonen, må det vurderes å stramme inn igjen på tiltak. Det er det nok ingen av oss som ønsker.

Truer med ny skjenkestopp

Det var forrige fredag at byrådet besluttet å gjeninnføre normale åpningstider for serveringssteder i Oslo. Da sa byrådsleder Raymond Johansen (Ap) til Dagbladet at nedstengningen hadde gitt ønsket resultat, men at Oslo kommune ville fortsette å overvåke bybildet og smittesituasjonen dag for dag.

Han er blant dem som reagerer på helgas festbråk.

- Vi har tidligere innført skjenkestopp og andre svært inngripende tiltak i Oslo, og vi kan komme til å gjøre det igjen dersom vi ser nye smitteutbrudd. Byrådet vil ikke ta sjanser med befolkningens liv og helse, skriver byrådslederen i en e-post til Dagbladet.

Nye innskrenkninger på skjenke- og åpningstider kan gjøres på noen timers varsel, skriver han.

Næringsbyråd Victoria Marie Evensen (Ap) uttalte lørdag til Dagbladet at de fleste utestedene ivaretar smittekravene bra, men at de utvidede åpningstidene var en tillitserklæring til både utelivsbransjen og publikum.

Hun fortalte at Oslo kommune ikke ønsket å straffe en hel bransje, men:

- Oslo kommune kommer til å slå hardt ned på klare brudd på smittevernkravene, samt sørge for at steder som bryter disse stenges.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!