Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Solberg advarer mot å blande handel inn i diskusjonene om NATO

Statsminister Erna Solberg er skeptisk til hvordan USAs president Donald Trump slår handelspolitikk i hartkorn med NATO.

ADVARER: Statsminister Erna Solberg advarer: - Jeg synes det blir for dumt. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
ADVARER: Statsminister Erna Solberg advarer: - Jeg synes det blir for dumt. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg syns det er dumt. Vi bør holde den sikkerhetspolitiske debatten for seg, sier Solberg til NTB.

– Jeg tror det også vil være i USAs interesse at man ikke blander disse to tingene sammen akkurat nå. Hvis man ønsker å ha et fokus på sikkerhet og forsvarsevne på dette møtet, så må vi holde oss til det, sier hun.

I oppkjøringen til NATOs toppmøte i Brussel har president Trump skrevet flere meldinger på Twitter der han kobler diskusjonen om pengebruk i NATO direkte til konfliktene mellom Europa og USA om handel.

KRITIKK: Statsminister Erna Solberg mener man ikke burde blande handel inn i diskusjonene om NATO. Foto: François Mori / AP / NTB scanpix
KRITIKK: Statsminister Erna Solberg mener man ikke burde blande handel inn i diskusjonene om NATO. Foto: François Mori / AP / NTB scanpix Vis mer

«EU gjør det umulig for bøndene og arbeiderne og selskapene våre å gjøre forretninger i Europa», skriver han i én av meldingene, før han fortsetter: «Og så vil de at vi gladelig skal forsvare dem gjennom NATO og være snille og betale for det også. Det går simpelthen ikke!»

Ifølge Solberg bør de to tingene holdes hver for seg.

– Jeg tenker at det Trump gjør, er å forsøke å fremme sin egen agenda. Men jeg tror også at den store egeninteressen USA har av sine allierte i Europa, alltid kommer til å trumfe dette, sier hun.

Holder seg unna

Statsministeren vil ikke mene noe om den nye gassrørledningen USA og Tyskland nå krangler om.

I forkant av NATOs toppmøte i Brussel onsdag kom USAs president Donald Trump med krass kritikk av Tyskland for å gjøre seg for avhengig av gassleveranser fra Russland.

Norge vil på sin side ikke mene noe om den kontroversielle gassrørledningen Nord Stream 2, som skal gå fra Russland til Tyskland over Østersjøen.

– Det er et prosjekt som flere har stilt spørsmålstegn ved. Men vi har latt være å ha meninger om akkurat dette prosjektet, rett og slett fordi vi er Russlands største konkurrent på gass, og det vil da alltid bli oppfattet som at vi meler egen kake hvis vi skulle ha meninger om det, sa Solberg til norsk presse i Brussel onsdag formiddag.