JOBBER VIDERE MED LOVEN: Erna Solberg sier at det kan komme vesentlige endringer i den norske datalagringsloven, etter EU-domstolens dom i går. Foto: Nina Hansen / Dagbladet.
JOBBER VIDERE MED LOVEN: Erna Solberg sier at det kan komme vesentlige endringer i den norske datalagringsloven, etter EU-domstolens dom i går. Foto: Nina Hansen / Dagbladet.Vis mer

Solberg åpner for å begrense masseovervåkingen

Vil fortsatt ha datalagring. Her er endringene hun nå vurderer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Erna Solberg sier at datalagringsdirektivet er dødt. Hun vil fortsatt ha et norsk datalagringslovverk, men sier at  datalagringsloven kan bli oppmyket som følge av EU-dommen i går.

- Det kan komme begrensninger i hvor mye som blir lagret og hva som lagres, og det kan komme en annen tidsavgrensning, sier statsminister Erna Solberg til Dagbladet.

Dermed ligger det an til en betydelig begrensning i den norske datalagringsloven, i forhold til det Arbeiderpartiet og Høyre fikk vedtatt i Stortinget i 2011. Der lå det an til en masseinnsamling og -lagring av alle trafikkdata på nett og mobil fra alle innbyggere. Bakgrunnen for dette vedtaket var EUs datalagringsdirektiv. Nå finnes det ikke lengre noe datalagringsdirektiv, etter at EU-domstolen kjente direktivet ugyldig.

- Stortinget vil ha nasjonal lov Solberg understreker at den norske varianten av lovverket hele tiden var mindre inngripende enn det EU-direktivet åpnet for.

- Vi konstaterer at de begrensningene vi gjorde, gjør at vi har imøtekommet mye av den kritikken som EU-domstolen kommer med, sier Solberg, og viser til begrensningen på seks måneders lagring og strenge krav til sikkerhet omkring dataene.

- Og jeg merker meg at Stortinget ønsker en nasjonal lovgivning. Den loven vi implementerer, er ikke avhengig av direktivet, sier statsministeren.

I dag tillates datalagring i tre uker. Bakgrunnen for Høyre og Aps ønske om mer datalagring, er et ønske om å gi politiet et bedre verktøy til å etterforske grov, organisert kriminalitet. Solberg brukte pedofiliringer som eksempel i Stortinget i dag.

Skal forhandle med Arbeiderpartiet Hun sier at regjeringen vil bruke tid på å gå gjennom dommen og gjøre eventuelle nye endringer. Dagbladet ble i går gjort kjent med at regjeringsadvokaten nå jobber med dette. Deretter blir det forhandlinger med Arbeiderpartiet.

- Arbeiderpartiet er vår avtalepartner i saken, så vi vil snakke med dem, sier Solberg.

Hun sier at det også bli en prosess inn mot samarbeidspartiene Venstre og KrF. Solberg vil ikke si noe om tidsplanen for dette arbeidet.

Grillet i Stortinget Erna Solberg ble bombardert av kritiske spørsmål fra Venstre, Krf, Senterpartiet og SV i datalagringssaken da hun møtte i den muntlige spørretimen i Stortinget i dag.

Ifølge EU-domstolen vil EU-direktivet kunne gi veldig presise konklusjoner om folks privatliv, om deres hverdagsrutiner, bosted, daglige aktiviteter, sosiale relasjoner og miljø. Domstolen er kritisk til sikkerheten omkring lagringen. De mener den ikke gir trygghet for misbruk og uautorisert tilgang til dataene, og mener sikkerheten svekkes ytterligere av at dataene ikke trenger å lagres innenfor EU.

«Direktivet innebærer et meget omfattende og særlig alvorlig inngrep i den grunnleggende rett til respekt for privatlivet og til beskyttelse av personopplysninger, uten at dette inngrepet er begrenset til det strengt nødvendige», er konklusjonen.

 

-