EN INN OG EN UT: Erna Solberg (i midten) sier snart farvel til Børge Brende som utenriksminister. Ine Eriksen Søreide (til høyre) blir trolig hans erstatter. Foto: Johan Falnes / NTB scanpix
EN INN OG EN UT: Erna Solberg (i midten) sier snart farvel til Børge Brende som utenriksminister. Ine Eriksen Søreide (til høyre) blir trolig hans erstatter. Foto: Johan Falnes / NTB scanpixVis mer

Stollek i regjeringen

Solberg åpner for en regjering uten EØS-minister

Ine Eriksen Søreide blir trolig ny utenriksminister på fredag. Det kan bane vei for at nåværende EØS-minister, Frank Bakke-Jensen, tar styringa i Forsvarsdepartementet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 15. september ble det klart at utenriksminister Børge Brende (H) går av. Brende har takket ja til jobben som sjef i Verdens økonomiske forum (WEF) og skal i løpet av høsten erstattes.

Dagbladet erfarer at Brende kommer til å tre ut av regjeringen denne uka, i forbindelse med Kongen i statsråd på fredag.

Da vil forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) ta over for Brende, etter det Dagbladet forstår.

Søreide blir med dette Norges første kvinnelige utenriksminister.

Dermed får Erna Solberg en ny ledig stol å fylle. Som Dagbladet tidligere har skrevet, har én mulighet lenge vært å flytte nåværende EØS-minister Frank Bakke-Jensen inn i Forsvarsdepartementet.

Etter alle solemerker er det nettopp dette som skjer fredag.

Da vil trolig EØS-ministerposten bli lagt ned og ansvarsoppgavene flyttes til den nye utenriksministeren, mens Frank Bakke-Jensen blir ny forsvarsminister.

EØS-arbeid, ikke EØS-minister

Erna Solberg ønsker ikke å kommentere spekulasjoner rundt statsrådpostene.

Statsministeren sier derimot at det viktigste for Norge ikke er å ha en egen EØS-minister, men et godt fundament på plass før Storbritannia forlater EU. Og det har vi, ifølge Solberg.

- Hvor viktig er det for deg å ha en egen EØS-minister framover?

- Det som er viktig er at vi har et offensivt arbeid knyttet til Brexit, og det har vi bygget opp. En av Norges desidert viktigste handelspartnere skal ha et helt nytt forhold til oss og til EU. Det kommer til å bli utrolig viktig i årene framover å ha konsentrasjon rettet mot dette, sier Solberg.

Roser Brende

Statsministeren ønsker samtidig å berømme Børge Brende for arbeidet han har gjort som utenriksminister de siste fire åra.

- Han har vært flink. Med sitt enorme kontaktnettverk internasjonalt har Børge sørget for at Norge har fått unik tilgang, og for at vi har koblet bistand sammen med utviklingspolitikk. Denne regjeringen har bygget opp en utenrikspolitikk hvor vi både har sterke bånd til våre allierte og er en aktør på den internasjonale agendaen innen klima og bærekraft, hevder Solberg.

- Skulle du helst sett at Brende kunne stå i jobben?

- Ja, jeg mener han har veldig gode egenskaper og et enormt kontaktnett, så jeg mener han har vært en veldig bra utenriksminister for Norge, sier Solberg.

På trygg kvinnegrunn

Statsministeren, finansministeren og NHO-lederen har minst én ting til felles: De er kvinner. Inntil LO-kongressen i vår var også LO-sjefen kvinne.

Erna Solberg nekter for at det vil være en ekstra fjær i hatten for henne å være statsministeren som gir Norge sin første kvinnelige utenriksminister.

- Vi har jo så god kvinnelig statsminister og finansminister at denne regjeringen er på god grunn der, sier Solberg og smiler.