Solberg åpner for hastemøte om flyktninger

Statsminister Erna Solberg (H) er beredt til å stille på et ekstraordinært møte før Stortinget samles 30. september.

FLYKTNINGKRISE: Bildet er fra Ungern der mange flyktninger samles før de tar seg nordover i Europa. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
FLYKTNINGKRISE: Bildet er fra Ungern der mange flyktninger samles før de tar seg nordover i Europa. Foto: Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Regjeringen vil kunne komme og redegjøre nærmere for situasjonen når Stortinget måtte ønske det, skriver statsministeren i et svarbrev til Venstre-leder Trine Skei Grande torsdag ettermiddag.

I brevet sier statsministeren at det er nødvendig med rask behandling av tilleggsproposisjonen om flyktningkrisen som fremmes i statsråd 18. september. Den er blant annet ment å sette utlendingsforvaltningen bedre i stand til å håndtere den økende tilstrømmingen av asylsøkere.

- For sent Statsministeren sier et stortingsvedtak om økte bevilgninger må være på plass innen utgangen av oktober. Ifølge Venstre-leder Trine Skei Grande blir det knapt med tid dersom Solberg først skal holde redegjørelse 13. oktober, slik planen er.

I et brev til Stortingets presidentskap torsdag kveld ber Grande om at redegjørelsen framskyndes.

- Dette er en stor og viktig sak som må ha en skikkelig behandling. Vi kan ikke la formalitetene styre og vente til Stortingets åpning, sier Grande til NTB.

Hun viser til at saken er så alvorlig at komitéhøringer bør avholdes.

Stortingspresident Olemic Thommessen (H) ønsker ikke å kommentere anmodningen fra Venstre før den er behandlet i presidentskapet.

Flyktningsentre i Afrika Brevet fra Solberg er et svar på en henvendelse som Venstre-lederen sendte mandag.

- Jeg er veldig glad for at statsministeren svarer på alle utfordringene Venstre trekker opp, sier Grande.

Blant det hun merker seg, er Solbergs åpne holdning til ideen om egne flyktningsentre i Nord-Afrika.

- Det vil kunne gi mennesker på flukt et alternativ til en farefull ferd over Middelhavet. Den sentrale problemstillingen er om slike sentre vil sikre at flyktninger med beskyttelsesbehov faktisk får beskyttelse, framholder Solberg.

Hun mener spørsmålet må avklares med FN, europeiske og afrikanske stater samt landene i Midtøsten.

Utvidet innsats Solberg skriver videre at regjeringen vil vurdere forslagene fra EU-kommisjonen om fordeling av asylsøkere som befinner seg i Europa. Hun slår også fast at Norge vil forlenge det norske bidraget i Triton-operasjonen i Middelhavet.

Det innebærer at «Siem Pilot» vil innlede en ny tremånedersperiode når dagens kontrakt utløper i november. Hun varsler at regjeringen også vil inngå en dialog med tanke på forlengelse av innsatsen til Redningsselskapets skip.

Spørsmålet om det går an å framskynde uttaket av kvoteflyktninger fra Syria, besvarer statsministeren negativt.

- Det er allerede krevende å få gjennomført mottaket innenfor gjeldende uttaksplan, skriver hun.

Et forhold som bidrar til å gjøre uttakene tidkrevende, er ifølge Solberg arbeidet PST gjør for å sikre at kvoteflyktningene ikke utgjør en sikkerhetsrisiko for Norge.

(NTB)


Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram