Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Solberg åpner for Syria-deltakelse uten FN-mandat

- Ikke 100 prosent sikkert.

- EN MULIGHET: Erna Solberg åpner for Syria-deltakelse uten FN-mandat. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
- EN MULIGHET: Erna Solberg åpner for Syria-deltakelse uten FN-mandat. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Høyre-leder og statsministerkandidat Erna Solberg åpner for at Norge kan delta i krigføring i Syria uten mandat fra FN.

Til Dagsavisen sier Solberg at det er en mulighet for at Norge har rom for å handle, selv uten grønt lys fra FNs sikkerhetsråd.

- Det er ikke 100 prosent sikkert at du må ha et FN-mandat for at det skal være folkerettslig riktig med en intervensjon. Men det vil være ønskelig å ha det, for det vil gi sterkere legitimitet, sier Høyre-lederen.

Hun viser til utfordringen ved at Russland og Kina stadig legger ned veto mot bruk av militærmakt i Syria. At Russland og Kina stadig blokkerer det internasjonale samfunnet, kaller hun et stort dilemma.

- På et tidspunkt kan vi komme dit at folkeretten blir fortolket slik at man ikke nødvendigvis må ha et FN-mandat for å gripe inn, sier Solberg.

Statsministerkandidaten drar paralleller til andre kriser der Norge har valgt å bruke militær makt.

- Vi har hatt store internasjonale kriser hvor vi valgte å være med. Alle partier, ja i alle fall halve SV var jo med på bombingen i Kosovo på grunn av etnisk rensing, massedeportasjoner og masseflukt, sier hun.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling