Solberg avviser at bombinga gir Norge et spesielt ansvar for å hjelpe i Libya

- Vi kan ikke bidra alle steder.

MALTA: Statsminister Erna Solberg (H) besøkte i går Malta for politiske samtaler med statsminister Joseph Muscat. Malta har formannskapet i EU dette halvåret.
Foto: Johan Falnes / NTB scanpix
MALTA: Statsminister Erna Solberg (H) besøkte i går Malta for politiske samtaler med statsminister Joseph Muscat. Malta har formannskapet i EU dette halvåret. Foto: Johan Falnes / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

EU legger milliarder på bordet for å få kontroll over strømmen av innvandrere som kommer til Europa fra Libya. Norge sitter inntil videre på gjerdet.

- Tida er nå inne for å stenge ruten fra Libya til Italia, sier EUs president Donald Tusk.

I fjor kom over 180 000 mennesker til Italia over det sentrale Middelhavet, flere enn noen gang før. De aller fleste reiste via Libya. Når stats- og regjeringssjefene i EU samles til uformelt toppmøte på Malta fredag, er det ventet at de vil gi sin støtte til en tiltakspakke på 1,8 milliarder kroner for å tette igjen.

- Situasjonen er verken bærekraftig for Europa eller for Libya. Smuglerne lar folk drukne og undergraver den libyske statens autoritet for egen vinnings skyld, sier Tusk.

EU i diskusjoner med Norge

Innsatsen i Libya ble diskusjonstema både da utenriksminister Børge Brende (H) besøkte Brussel mandag denne uka, og da statsminister Erna Solberg (H) besøkte Malta to dager senere.

Norge var blant de landene som slapp flest bomber over Libya under borgerkrigen i 2011. Men det gir ikke Norge et spesielt ansvar for å støtte opp om tiltakene som EU nå setter i gang, mener Solberg.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer