Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Solberg avviser frykt for norsk boligboble

Nobelprisvinner mener dette er tegn på bobletilstander.

 NHO-KONFERANSE:  Her hilser statsminister Erna Solberg på adminisitrerende direktør i NHO, Kristin Skogen Lund under gårsdagens NHO-konferanse. Foto: NTB Scanpix.
NHO-KONFERANSE: Her hilser statsminister Erna Solberg på adminisitrerende direktør i NHO, Kristin Skogen Lund under gårsdagens NHO-konferanse. Foto: NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsminister Erna Solberg avviser utenlandske økonomers frykt for en norsk boligboble.

 - Veldig ofte opplever jeg at utenlandske økonomer, for eksempel med amerikanske øyne, har en annen referanseramme når de analyserer norsk økonomi, sier Solberg til Dagens Næringsliv på NHOs årskonferanse i Oslo.

Hun viser til Krugmans advarsel om faresignaler i det norske boligmarkedet som ikke fikk mye støtte på konferansen i Den Norske Opera onsdag.

Krugman, som er professor ved Princeton-universitetet, har uttrykt bekymring over at det norske boligmarkedet har hatt en sterk og vedvarende prisutvikling over lengre tid. Han peker også på at gjelden til norske husholdninger overstiger 200 prosent av disponibel inntekt, og viser til at tilsvarende tall for USA var 110 prosent før boligboblen sprakk i 2007.

- Jag hadde ikke forventet reaksjoner fra politisk hold. Kan du forestille deg en president eller statsleder i et annet land gå ut og påstå at det ikke er bobler i markedene? Det kan fort ende i ydmykelse, sier Krugman og fortsetter:

- Når politikere sier at alt er ok, er det et tegn på bobletilstander.

Erna Solberg sier på sin side at det er veldig vanskelig for utlendinger å vurdere norsk økonomi fordi vi har en helt annen sammensetning av for eksempel velferdsordningene våre.

- Det er ett område nordmenn låner og sparer penger til, og det er bolig. Utgangspunktet vårt er at så lenge sysselsettingen, jobbskapingen og konkurransekraften opprettholdes, er det ikke fare for boligmarkedet og gjelden som den enkelte familie har, sier hun og får blant annet støtte fra DNB-sjef Rune Bjerke.

(NTB)

 PERSPEKTIV:  - Veldig ofte opplever jeg at utenlandske økonomer, for eksempel med amerikanske øyne, har en annen referanseramme når de analyserer norsk økonomi, sier Solberg til Dagens Næringsliv. Foto: Nina Hansen / Dagbladet.
PERSPEKTIV: - Veldig ofte opplever jeg at utenlandske økonomer, for eksempel med amerikanske øyne, har en annen referanseramme når de analyserer norsk økonomi, sier Solberg til Dagens Næringsliv. Foto: Nina Hansen / Dagbladet. Vis mer