AVVISTE MDG: Erna Solberg lar Støre prøve seg på MDG. Rasmus Hansson synes det er synd. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
AVVISTE MDG: Erna Solberg lar Støre prøve seg på MDG. Rasmus Hansson synes det er synd. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Erna lar Jonas prøve seg på MDG

Solberg avviser MDG-samarbeid. Rasmus Hansson tror hun bløffer

- Jeg kan aldri i livet tenke meg at Erna Solberg går av som statsminister framfor å forsøke å finne en enighet med MDG, sier MGD-toppen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN (Dagbladet): Målingene viser at Miljøpartiet de grønne kan havne på vippen etter valget på mandag.

Partiet erklærer seg blokkuavhengige, og talsperson Rasmus Hansson har åpnet for forhandlinger med både venstre- og høyresiden etter valget.

Erna Solberg gjør det nå klart at hun ikke vil sitte i regjering sammen med MDG.

- De kravene MDG stiller, gjør det umulig. For det første vil de ikke samarbeide med Frp. For det andre vil de stoppe oljeproduksjonen. Det er det helt uaktuelt for Høyre å være med på. Det er flertall i Stortinget for å sikre oljevirksomheten framover, og det flertallet har jeg tenkt å bidra til at får gjennomslag, sier Solberg til Dagbladet.

Hun gjør det også klart at dersom de fire partiene som i dag danner grunnlag for regjeringen mister flertall, så går hun av og lar Jonas Gahr Støre se om han kan danne et flertall.

Solberg ser ikke noe poeng i å forhandle om et eventuelt MDG på vippen.

- Hvis de fire borgerlige partiene ikke får flertall, er det jo naturlig at Jonas forsøker seg og ser om han kan finne et grunnlag å styre på, sier statsministeren.

Hansson tror ikke på Erna

MDG-talsperson Rasmus Hansson nekter å tolke uttalelsene til Solberg som et definitivt avslag.

- Dette er først og fremst en trist nyhet for Norge. Solberg går nå bort fra den felles muligheten vi har til å skape norsk kompetanse i andre næringer enn oljenæringa, sier han.

- Nå har du bare Jonas og venstresida igjen?

- Vi får nå se, svarer MDG-lederen kryptisk.

- Hva betyr det?

- Det betyr at maktpolitikere som Solberg neppe vil gi slipp på regjeringsmakta uten å prøve alt, også å få til et samarbeid med MDG. Jeg kan aldri i livet tenke meg at Erna Solberg går av som statsminister framfor å forsøke å finne en enighet med MDG.

- Du tror ikke på Solberg når hun avviser deg?

- Nei. Det er mange i Solbergs eget parti som er uenig med henne i den vurderingen hun nå gjør, hevder Hansson.

TVILER PÅ ERNA: Rasmus Hansson i MDG mener Solberg bløffer når hun avviser et samarbeid med MDG etter valget. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
TVILER PÅ ERNA: Rasmus Hansson i MDG mener Solberg bløffer når hun avviser et samarbeid med MDG etter valget. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Tar ikke Erna så alvorlig

MDG-profilen er klar på at han ikke vil vært snurt dersom Solberg snur på femøringen etter valget og likevel ønsker å finne politisk enighet med MDG for å bevare flertallet i Stortinget.

- Vi er Norges mest samarbeidsvillige parti. Vi er klare til å snakke med både Erna og Jonas. Men vi skal ha gjennomslag for en langt mer offensiv miljøpolitikk og starten på en styrt avvikling av oljevirksomheten i Norge. For den avviklingen kommer, enten vi liker det eller ei.

Hansson sier det ikke er slik at partiet hans danne et bindende samarbeid, eventuelt inn i regjering, med noen etter valget.

- MDG kan også sitte i opposisjon og stille tøffe klimakrav til den regjeringen som måtte ha makta. Men, jeg tar ikke Erna så alvorlig når hun avviser et samarbeid med MDG, sier han.