Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Solberg ber innvandrermiljøet ta affære etter ransbølge

Gjennomsnitt fire ran hver dag.

 KLAR TALE:  Statsminister Erna Solberg oppfordrer innvandrerforeldre til å ta ansvar. Foto: NTB Scanpix.
KLAR TALE: Statsminister Erna Solberg oppfordrer innvandrerforeldre til å ta ansvar. Foto: NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo (NTB): I oktober ble det i gjennomsnitt begått fire ran hver dag, og med til sammen 120 ran i oktober er Oslo verst av de nordiske hovedstedene. Det var 78 ran i København og 63 i Stockholm i oktober, ifølge tall VG har hentet inn.

- Det er i så fall er utrolig trist hvis det stemmer, sier statsminister Erna Solberg (H) til Dagsavisen. Hun understreker at hun ikke selv kan gå god for tallene.

- Bør få konsekvenser I natt var det et nytt ransforsøk da fem menn forsøkte å rane en annen person. Fire av dem ble raskt pågrepet. Alle var menn i 20-årene av utenlandsk opprinnelse.

Dette er den syvende dagen på rad med enten ran eller ransforsøk i hovedstaden.

- Jeg synes oppfordringen som kom nå lokalt fra foreldre om å mobilisere innvandrerforeldre er viktig. Man må slå ned på dette, også fra foreldregenerasjonen i innvandrermiljøet sin side, for å få stoppet denne atferden, sier Solberg.

Solberg sier hun mener det er viktig at ungdommene lærer seg hva konsekvensene av å bli dømt for et ran kan bli.

- Det betyr betydelige begrensninger. Det er ikke sikkert du får reise til USA. Sertifikatet ditt kan bli utsatt i tid. Man må bruke disse virkemidlene for å stoppe det som kan oppfattes som en litt uskyldig start inn mot en kriminell løpebane, sier Solberg.

Innkaller til krisemøte Byrådsleder Stian Berger Røsland (H) har innkalt hovedstadens politiråd til et ekstraordinært møte førstkommende onsdag for å drøfte raske og brede tiltak mot gateransbølgen i Oslo.

Kåre Stølen, stasjonssjef på Grønland politistasjon, fortalte i et Intervju med Dagbladet hvordan ranerne opererer.

- Enkelte gir seg ikke før de blir tatt. De går på de svakeste. Ranerne går rundt, klinkende edru og stjeler fra de svakeste. Det er feige folk, sier Stølen.

16-åring i varetekt Politiet i Oslo har allerede opprettet en egen innsatsgruppe som jobber med ran i hovedstaden.

Tidligere har Dagbladet skrevet om en 16-åring som allerede er tatt for fem ran i Oslo. Nå sitter han i varetekt.

- Vi kan ikke tåle at en person skal kunne rane flere personer enn det han allerede har gjort. Samfunnet må skånes for denne gutten. Vi ønsker å få han ut av den kriminelle banen og skjermes fra samfunnet, sier stasjonssjef John Roger Lund ved Stovner politistasjon til Dagbladet.

Guttens forsvarer, advokatfullmektig Stine Langlete, sier hun ikke har anledning til å kommentere saken overfor Dagbladet. Etter det Dagbladet forstår nekter gutten straffskyld. Politiet mener guttens metoder er brutale.

- Han oppfører seg svært truende overfor ofrene. Hvis ikke de gir ham det han ønsker truer han med fysisk makt, noe han også har benyttet før. Han opererer alltid med minst en annen og de går spesielt etter mobiltelefoner, sier han.

Egen ransgruppe Mange av ranene som er begått i Oslo den siste tida er begått i akkurat hans bydel Stovner. Derfor har stasjonssjefen satt ned et eget etterforskningsteam på åtte etterforskere som skal bidra til å roe ransbølgen i hovedstaden.

Per 1. november i år har det vært 778 grove ran i Oslo. På samme tid i fjor var det 695 personran.

- Vårt mål er å unngå at en ny person skal utsettes for et ran. Ungdom tør ikke gå på skolen, de tør ikke alene på trening eller til buss og bane på kvelden. Det er en enorm innskrenkelse på bevegelsesfriheten til offeret og hele dens familie, sier Lund.

Han sier hans etterforskere samarbeider med den nyetablerte ransgruppa på Grønland politistasjon om bølgen av ran ni hovedstaden.