Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Solberg ber kommunene vise ansvar

Kommunene skal få større ansvar for egen økonomi og prioriteringer. Men det forutsetter at de er ansvaret bevisst, krever kommunalministeren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Erna Solberg vil gi kommunene større råderett over statlige midler blant annet ved en mer radikal innlemming av øremerkede tilskudd. Men større råderett medfører også strengere krav.

Kommunene kan ikke overlate ansvar for kommunale oppgaver til Stortinget og skylde på dårlig økonomi, og samtidig kreve å beholde makten. Det var Kommunal- og regionalminister Erna Solbergs klare beskjed til landets rådmenn under Rådmannslandsmøtet i Stavanger torsdag.

- Dersom lokaldemokratiet skal overleve, må det rettferdiggjøre seg selv, sa Solberg til en taus forsamling.

Krav

De vel 140 rådmennene som var samlet til landsmøte, var i utgangspunktet dystre. Mange har forlatt regnskapsbøker som allerede viser røde tall i forhold til budsjettet. Økonomi kan Solberg foreløpig ikke si noe om. Hun grep derimot fatt i det hun mener er en tendens til ansvarsfraskrivelse.

- Det må bli mer respekt for ansvarsgrensene mellom forvaltningsnivåene, og hvert nivå må ta ansvar for sine egne beslutninger, understreket hun med klar beskjed til kommuner som skyver ansvaret over på Staten.

Solberg mener dessuten at kommunene må bli flinkere til å vise hva de duger til. Dersom befolkningen ikke skjønner hva lokalpolitikerne driver med, er det umulig å få engasjerte velgere.

- Dersom vi skal styrke det lokale demokratiet kreves det at kommunestyret oppleves som viktig, påpekte statsråden.

Selvråderett

Og Solberg ønsker å styrke lokaldemokratiet. Hun ønsker at avgjørelsene skal fattes så nær dem det angår som mulig. Det vil føre til forskjeller fra kommune til kommune, fordi behovene og prioriteringene vil være forskjellige.

I tillegg vil kommunalministeren øke servicen i kommunene. Hun vil styrke innbyggernes forbrukerrettigheter på samfunnstjenester.

- Dersom vi kjøper en bukse vi ikke er fornøyd med, har vi bytterett. Men de samme rettighetene gjelder ikke for offentlige tjenester, påpekte Solberg. Det var både ros og ris i kommunalministerens tale.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media