SNUR: Statsminister Erna Solberg vil likevel tillate en ny behandling av Faizullah Muradis sak. Foto. JACQUES HVISTENDAHL / DAGBLADET
SNUR: Statsminister Erna Solberg vil likevel tillate en ny behandling av Faizullah Muradis sak. Foto. JACQUES HVISTENDAHL / DAGBLADETVis mer

Solberg ber om ny vurdering for utsendt tolk

Faizullah Muradi (22) ble i går sendt til Italia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsminister Erna Solberg ber om en ny vurdering av hvorvidt en afghansk tolk skal få behandlet asylsøknaden sin i Norge, får NTB opplyst.

- Norge er opptatt av at de som gjør tjeneste for norske styrker i utlandet, skal behandles på en god måte, uttaler Solberg til NTB.

- Svært glad Faizullah Muradi (22) ble i går hentet i Mandal, hvor han har hatt tilhold, og sendt til Roma. Han oppholder seg nå i den søritalienske byen Lecce, i tråd med italienske immigrasjonsprosedyrer.

- Jeg er svært glad dersom UDI (Utlendingsdirektoratet) og UNE (Utlendingsnemnda) må behandle saken min igjen, sier Muradi til Dagbladet.

22-åringen har i flere år tolket for den norske ISAF-styrken i Afghanistan. Han sier han er blitt truet på livet av Taliban, og ønsker opphold i Norge. UDI og UNE har imidlertid avslått asylsøknaden.

Dublin-avtalen Regjeringen Solberg har avslått å hjelpe Muradi, med henvisning til Dublin-avtalen, som sier at asylsøkere skal få saken sin behandlet i det første europeiske landet søkeren har kommet til.

Muradi har fått stor støtte fra venner og opposisjonspolitikere, som mener Norge har et særansvar for 22-åringen. Regjeringen Solberg har imidlertid ikke latt seg rikke. Nå sier hun altså at regelverket skal vurderes.

- Jeg ber justisministeren gå gjennom praksis vedrørende bruk av Dublin-forordningen ved behandling av asylsøknader fra personer som tidligere har hatt et ansettelsesforhold til norske styrker i Afghanistan. Det betyr at man også må gjøre en vurdering av om personen som nylig ble uttransportert, skal få sin asylsøknad behandlet i Norge, sier statsministeren til NTB.

I NORSK UNIFORM: Her er Faizullah Muradi (22) i tjeneste for de norske ISAF-styrkene. Nå lever han en usikker tilværelse i den søritalienske byen Lecce. Foto: PRIVAT
I NORSK UNIFORM: Her er Faizullah Muradi (22) i tjeneste for de norske ISAF-styrkene. Nå lever han en usikker tilværelse i den søritalienske byen Lecce. Foto: PRIVAT Vis mer