Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Solberg beroliger: - Ingen ny kald krig med Russland

Kaller situasjonen kompleks.

 INGEN KALD KRIG: Statsminister Erna Solberg mener sikkerhetssituasjonen er anspent, men avviser ny kald krig med Russland.
Foto: NTB scanpix
INGEN KALD KRIG: Statsminister Erna Solberg mener sikkerhetssituasjonen er anspent, men avviser ny kald krig med Russland. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Selv om Russland og Vesten er inne i en kompleks situasjon, avviser statsminister Erna Solberg (H) at det dreier seg om en ny kald krig.

- Jeg mener vi ikke er det, men det er en kompleks situasjon med flere konflikter på samme tid, og russerne er involvert på ulike måter i de store konfliktene, sier Erna Solberg til NTB.

Den russiske statsministeren Dmitrij Medvedev uttalte under sikkerhetskonferansen i München lørdag at det spente forholdet mellom Vesten og Russland har ført verden inn i en kald krig. I talen kritiserte Medvedev vestens forsøk på å knytte tettere bånd til tidligere Sovjet-stater som grenser til Russland.

Russlands aktive rolle i Syria er en av årsakene til at Solberg mener situasjonen nå er anspent.

- Det ene er i Syria, der de åpent er på Assads side. Det andre er i Ukraina, hvor de har bidratt til å destabilisere og annektere. Det er jo reaksjoner på dette, men samtidig et ønske om dialog, fortsetter hun.

Statsministern tolker Medvedev innlegg som et «nyklassisk russisk verdensbilde», hvor de oppfatter østeuropeiske lands ønske om å bli NATO-medlemmer, som en innblanding i deres nærområde.

- En ny kald krig unngår vi først og fremst ved at vi er sterke på vår forsvarsside, samtidig som vi hele tiden åpner døra for å snakke sammen og finne felles løsninger. Vi trenger en verden med mer samstyre på internasjonalt nivå, og vi trenger faktisk Russland som partner for å finne gode løsninger, sier statsministeren til NTB.

Statsministeren er del av om lag 30 stats- og regjeringssjefer og 35 utenriks- og forsvarsministere som deltar på konferansen.