Live-published photos and videos via Shootitlive

Kampen om makta

Solberg etter Støre-angrep: - Frekt og vulgært av Arbeiderpartiet

Ap-lederen sier hatprat og hatkriminalitet har økt under denne regjeringen. Erna Solberg liker kritikken svært dårlig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN (Dagbladet): Flere hundretusen velgere sitter fortsatt på gjerdet foran mandagens valg. Dermed står uvanlig mye på spill når landets ni partiledere møtes til valgkampens siste partilederdebatt i kveld.

Uten å si rett ut at regjeringen har ansvar for økt hatkriminalitet, sa Jonas Gahr Støre at Erna Solberg har et stort ansvar ved å ha tatt et ytrehøyreparti inn i regjeringen.

- Det har også KrF og Venstre et ansvar for, sa Støre.

Statsminister Erna Solberg kalte Støres kritikk av de borgerlige frekk.

- Det er ganske frekt og og vulgært å beskylde en statsråd for noe som har sin bakgrunn i migrasjonsbølgen, kontrer statsminister Erna Solberg.

Hun viste til at regjeringen har lagt fram en handlingsplan mot hatkriminalitet.

- Norge ikke blitt kaldere

Frp-leder Siv Jensen ble spurt om hun føler noe ansvar for at Norge er blitt et kaldere samfunn under den sittende regjering, som Ap-leder Jonas Gahr Støre sagt.

- Jeg er ikke enig i det. Norge er ikke blitt kaldere, men verden er blitt farligere. Vi har reist debatten om strengere innvandring og hvordan vi kan gjøre Norge tryggere. Vi vil ha strengere familieinnvandring, krav til norsk kunnskaper og bevæpning av politiet. Men disse tingene vil Jonas ikke snakke om, sa Jensen.

Hun mente det ikke har vært spesielt hard språkbruk i valgkampen.

- Det er viktig å synliggjøre utfordringene, sa Jensen.

Ap faller på Dagbladets siste måling, men Jonas Gahr Støre kan fortsatt bli statsminister. Verken de rødgrønne eller de borgerlige får flertall på Ipsos´ siste måling for Dagbladet: MDG havner på vippen, og selger seg dyrt. Både MDG, Venstre og KrFs kamp om å komme over sperregrensa kan avgjøre regjeringsspørsmålet.

Slutt på flørten

KrF-leder Knut Arild Hareide fortalte tidligere denne uka at han ikke vil felle en Høyre- og Frp-regjering rett etter valget.

- Det er naturlig at Erna fortsetter. Når vi har pekt på henne som statsministerkandidat, blir det rart å felle henne etter valget, også dersom hun velger å bli sittende med Frp, sa KrF-lederen tidligere denne uka.

Det betyr at Hareide vender ryggen til Ap-leder Gahr Støre:

- Dette betyr at vi ikke sette inn Jonas Gahr Støre som statsminister, sa Hareide til Dagbladet.

Erna gir ikke opp drømmen

Statsminister Erna Solberg nekter på sin side å gi opp drømmen om en borgerlig firepartiregjering, selv om både KrF og Venstre har sagt nei til Frp.

- Mitt ultimate prosjekt vil alltid være å få alle de fire borgerlige partiene inn i regjering. Det var målet mitt for fire år siden. Da gikk det dessverre ikke, men jeg har ikke gitt opp, forklarer statsministeren.

- Kommer du til å forsøke å samle partiene i regjering på ny, Solberg?

- Jeg kommer alltid til å prøve.