FORSVARER KRAV: Statsminister Erna Solberg står fast på at det må stilles tydelige kompetansekrav. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FORSVARER KRAV: Statsminister Erna Solberg står fast på at det må stilles tydelige kompetansekrav. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Solberg forsvarer kompetansekrav til lærere

Arbeiderpartiet tok opp utfordringen med ufaglærte lærere med statsminister Erna Solberg (H), som står fast på at det må stilles tydelige kompetansekrav. 

– Bruken av ukvalifiserte i klasserommet har økt i årevis – hva vil statsministeren gjøre med det? Kan landets foreldre vente at tallene snart skal snu? spurte Aps Martin Henriksen i Stortingets muntlige spørretime onsdag.

Solberg viste til to forklaringer på at antallet ufaglærte øker: Utdanningsløpet er forlenget, og mange lærere er på etter- og videreutdanning.

– Vi er opptatt av at vi skal gjøre læreryrket til et attraktivt yrke. I motsetning til Ap betyr ikke det å senke kravene, slo Solberg fast.

– Vi kan ikke møte situasjonen nå med å senke kravene vi har satt oss for framtiden, sa hun.

Det er egentlig flertall på Stortinget for å fjerne kravet om karakteren 4 i matematikk for lærerstudenter samt å endre reglene som gir de såkalte kompetansekravene tilbakevirkende kraft. Men KrFs budsjettavtale med regjeringen om lærernormen binder partiet til å stemme med Høyre, Frp og Venstre i begge disse to aktuelle sakene.

(NTB)