Solberg gir fylkene fri råderett over egne penger

Kommunalminister Erna Solberg (H) fjerner all øremerking av penger til fylkeskommunene. Fra neste år skal de få bruke statstilskuddet akkurat som de selv vil.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Fylkeskommunene vil få utbetalt alle statlige overføringer i en stor pott. Til gjengjeld kan de glemme å søke om mer penger, sier Solberg til Nationen.

Ordningen blir presentert i statsbudsjettet som legges fram om en uke, og følges ifølge Solberg av en økning på 100 millioner i de samlede overføringene til fylkene.

Solberg håper utspillet kan dempe kommunekritikken mot henne og sier hensikten er å «gjøre fylkene til den viktigste regionalpolitiske aktøren».

- Nå gir vi fra oss alle prosjektpenger. Kommunalministeren kan ikke lenger reise rundt for å love 150.000 kroner til det ene prosjektet og 300.000 kroner til det andre. Fylkeskommunen får alle pengene, og det vil være opp til dem å avgjøre hvilke lokale prosjekter som skal støttes, sier Solberg.

Fylkesordførere Nationen har snakket med støtter prinsippet om frie penger, men er foreløpig avventende til Solbergs utspill.

- Når Erna Solberg sier vi får penger til fri benyttelse, er det grunn til å være skeptisk. Jeg har hatt veldig dårlige erfaringer fra den kanten tidligere, sier fylkesordfører Ole Øverland (Sp) til avisen.

(NTB)