MØTTE PRESSEN: Statsminister Erna Solberg slår fast at Per Sandberg brøt flere regler under sin feriereise til Iran. Video: Nina Hansen Vis mer Vis mer Vis mer

Solberg har fortsatt tillit til Sandberg: - Vi har overordnet ansvar

Statsministeren møtte pressen i dag.

Erna Solberg møtte i dag bondeorganisasjonene og pressen for å snakke om den varme sommeren, tørke og krisa i landbruket.

Etter møtet fikk statsministeren mange spørsmål om fiskeriminister Per Sandbergs feriereise til Iran og brudd på sikkerhetsrutinene for statsråder.

-Jeg ser at det stilles mange spørsmål om Per Sandberg-saken, og vi kommer til å svare Stortinget først. Det jeg vil si er at denne regjeringen tar sikkerheten på det dypeste alvor. Vi har klare og tydelige regler og Per Sandberg har brutt to av dem, sier Solberg.

- Hvert enkelt departement har ansvar for sin vurdering av sikkerheten på reise, men det er litt ulik håndtering i de forskjellige departementene. Det skyldes at hvert departement er ulikt.

Taust departement

I går meldte Dagbladet at Nærings- og fiskeridepartementet ikke vil svare på flere sentrale forhold om sin egen håndtering av Sandbergs Iran-ferie.

Departementet vil blant ikke svare på om de fulgte sine egne retningslinjer for sikkerhet, da Sandberg opplyste at han var i landet i slutten av juli.

Med på reisen var tjenstetelefonen, som inneholdt eposter, sms-er og regjeringens ugraderte saksbehandlingssystem. Sandberg reiste rundt på ferie, mens telefonen store deler av tida var ute av hans hender.

Tidligere leder av E-tjenesten Kjell Grandhagen mener informasjonen er av interesse for Irans etterretningstjeneste. Innholdet på smarttelefoner kan lett kopieres med profesjonelt utstyr. Grandhagen tror også det skjedde underveis.

Ifølge departementets retningslinjer skal «forhold av sikkerhetsmessig betydning» alltid rapporteres til sikkerhetsleder eller datasikkerhetsleder.

Departementet vil ikke svare på om det ble gjort.

Departementets taushet vekker oppsikt på Stortinget. Politikere fra Ap, SV, KrF og Venstre har varslet at de ønsker svar. Opposisjonen sier de vil rette skriftlige spørsmål om departementets håndtering til statsråden.

- Har du fortsatt tillit til Per Sandberg? spurte NRK:

- Det er menneskelig å gjøre feil. Per Sandberg tar svært alvorlig at han har gjort feil, og jeg har fortsatt tillit til ham. Jeg har snakket med Per Sandberg og gått gjennom situasjonen som den er.

Departementet vil heller ikke svare på om informasjon på telefonen ble fjernslettet da Sandberg varlset at han var i Iran, slik at dataene ikke falt i uvedkommendes hender. I regjeringen har statsministerens kontor det overordnede ansvaret for sikkerheten.

Kunne fjernslettet

Statsministerens kontor ble varslet av Sandberg om at han var i Iran to dager etter at han landet, i slutten av juli.

- Hvorfor ble ikke sensitiv informasjon fjernslettet av SMK? spurte Dagbladet:

-Det er riktig at vi har et overordnet ansvar, men hvert departement har sitt regelverk. Spørsmålet du stiller er stilt av Stortinget og de skal få svar først.

Erna Solberg sier hun ikke vil svare på om andre statsråder har brutt regelverket for sikkerhet på lik linje med Sandberg. Dette skal regjeringen svare på i Stortinget senere.

- Får denne saken ingen konsekvenser for Sandberg?, spurte Aftensposten.

- For øyeblikket jobber vi med å gi svar på spørsmålene Stortinget har stilt, og jeg har fortsatt tillit til Per Sandberg.