Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Solberg i Brussel for å be om tollunntak

Faren for EU-toll på norsk eksport står høyt på agendaen når statsminister Erna Solberg (H) møter EUs ledere.

FRYKTER TOLL: Statsminister Erna Solberg ønsker unntak hvis EU innfører beskyttelsestoll på stål og aluminium. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
FRYKTER TOLL: Statsminister Erna Solberg ønsker unntak hvis EU innfører beskyttelsestoll på stål og aluminium. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Solberg møter både EUs president Donald Tusk og EU-kommisjonens sjef Jean-Claude Juncker når hun besøker Brussel tirsdag.

Hennes frykt er at EU skal innføre såkalt beskyttelsestoll som svar på den nye ekstratollen på stål og aluminium i USA. Skjer det, kan det også ramme norsk eksport. Norge har derfor krevd unntak hvis EU gjør alvor av truslene.

Solbergs håp er at medlemskapet i EØS skal skjerme oss. Dialogen med EU beskrives som god og signalene som positive, men saken er ennå ikke avklart.

EUs handelskommissær Cecilia Malmström har tidligere bekreftet overfor NTB at et unntak for Norge kan bli aktuelt.

- Det er ikke helt umulig, ettersom vi har en spesiell avtale med Norge. Men vi er ikke der ennå, sa hun.

Den norske siden venter ikke noen endelig avklaring allerede nå.

Det EU frykter, er at utenlandske produsenter skal begynne å omdirigere varene sine til europeiske markeder fordi den nye ekstratollen på stål og aluminium i USA gjør det mindre lønnsomt å eksportere dit.

EU vurderer derfor å jekke sine egne tollsatser opp for å unngå at europeiske markeder oversvømmes av billig metall fra utlandet.

NTB

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media