Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Solberg, Jensen og Olsen fikk støtte fra økonomene

Harald Magnus Andreassen, Steinar Holden, Elisabeth Holvik og Hilde Bjørnland ga regjeringens politikk tommelen opp mandag.

Ga støtte: Harald Magnus Andreassen, Steinar Holden og Hilde Bjørnland er enige i regjeringens økonomiske politikk. Her fra en tidligere seanse i Finansdepartementet. Foto: Are Haram / Finansavisen
Ga støtte: Harald Magnus Andreassen, Steinar Holden og Hilde Bjørnland er enige i regjeringens økonomiske politikk. Her fra en tidligere seanse i Finansdepartementet. Foto: Are Haram / Finansavisen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Toppmøtet mellom statsminister Erna Solberg, finansminister Siv Jensen og sentralbanksjef Øystein Olsen, med fire økonomer på slep, varsler ingen nye tiltak eller endringer i politikken, skriver Finansavisen.

Solberg og Jensen mener imidlertid begge at de inviterte økonomene har gitt sin tilslutning til omtrent den kursen regjeringen er på.

- Og det er viktig å huske at sysselsettingen har fortsatt å øke. Det er flere i arbeid nå enn for ett år siden, sier Solberg til avisen.

Ulikt syn De fire økonomene som deltok har på forhånd markert seg med ulike syn på om det er behov for noen kursomlegging og spesielt i synet på finanspolitikken.

Sjeføkonom Elisabeth Holvik i SpareBank1 Gruppen og professor ved Handelshøyskolen BI, Hilde Bjørnland, har begge lenge ment at finanspolitikken er for ekspansiv.

Professor Steinar Holden, Økonomisk institutt ved Universitetet i Oslo, har gjennom en rekke utredninger nærmest designet den politikkmodellen som nå faktisk rår, mens sistemann, sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank, er blant økonomene som har gått lengst i å avdramatisere nedturen norsk økonomi er i.

Andreassen mener at Solberg og Jensen snakker sant når de etter møtet hevder de fikk økonomenes støtte og beskjed om at politikken er på riktig vei.

- Men jeg oppfatter ikke at de fikk noen støtte for å sette i gang veldig mange ekstra tiltak nå.

Gode ideer og inspill - Dette er «same procedure as last year», sier sjeføkonom Stein Bruun i SEB til avisen, med henvisning til toppmøtet i januar i fjor.

- Det ville vært rart om man ikke snakket sammen, når forutsetningene for norsk økonomi er betydelig endret. Kall det «krisemøte» eller hva du vil, men dette kan umulig være overraskende, mener Bruun, og påpeker at man i pengepolitikken nærmest har lovet å kutte renten videre.

Om man skulle komme med ytterligere tiltak, mener sjeføkonomen at finanspolitikken kan være enda mer ekspansiv enn nå, og påpeker at det for eksempel ikke er mangel på infrastrukturtiltak man kunne sette i gang med.

Sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets tror at man med dette møtet leter etter gode ideer og innspill, i tillegg til det symbolske. Heller ikke han mener det er behov for krisetiltak nå.

- Vi tror jo at oljeprisen skal opp til 65 dollar fatet i løpet av året. Det gjør situasjonen noe mindre akutt. Dessuten ser vi fra for eksempel Johan Castberg-utbyggingen at selskapene tilpasser seg. Vi har fått en helt annen løsning, til en helt annen pris, sier han til Finansavisen.

Flere nyheter: - AS Norge har aldri vært bedre rustet for omstilling
- Det er spennende tider
Sentralbanksjefen spår bedre økonomi i 2017

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media