Nobels fredspris 2018

Solberg med løfter til fredsprisvinneren

Statsminister Erna Solberg (H) lovet fredsprisvinner Denis Mukwege at Norge vil bruke FN-resolusjonen om kvinner, fred og sikkerhet mer aktivt.

MØTTES: Fredsprisvinner Denis Mukwege møtte statsminister Erna Solberg i statsministerboligen i Oslo tirsdag morgen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
MØTTES: Fredsprisvinner Denis Mukwege møtte statsminister Erna Solberg i statsministerboligen i Oslo tirsdag morgen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Vi i den norske regjeringen vil jobbe for å støtte ditt arbeid i Kongo.

Løftet fra Erna Solberg kom da hun møtte pressen sammen med Mukwege etter samtaler i statsministerboligen i Oslo tirsdag.

- Den norske regjeringen vil arbeide mer aktivt med hvordan vi kan bruke resolusjon 1325. Når du går inn i fredssamtaler må du gjøre barn og kvinner en del av fredssamtalen. Det er et viktig aspekt som vil sikre at forbryterne blir stilt for retten. Dette vil vi arbeide for både i Kongo og Irak, sa Solberg.

Vedtatt i 2000

Resolusjonen fra FNs sikkerhetsråd ble vedtatt i 2000. Den senere resolusjonen 1820 fra 2008 om seksuell vold i krig, går et skritt videre og slår fast at vold mot kvinner i krig er en trussel mot internasjonal fred og sikkerhet, fremgikk det av talen til Nobelkomiteens leder Berit Reiss-Andersen mandag.

Etter først å ha gratulert ham med Nobels fredspris, fortsatte statsministeren blant annet med å understreke at Mukwege har spilt en viktig rolle i kampen mot seksualisert vold.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer