Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ulveangrepene i Oppland

Solberg møtte jegere og sauebønder: - Forferdelige bilder

Men sauebøndene mener statsministerens besøk var et lite plaster på såret for utryggheten de lever med.

JAKT: Landbruksminister Jon Georg Dale og statsminister Erna Solberg møtte jegere og sauebønder i Gran kommune torsdag kveld. Her blir statsministeren og landbruksministeren tatt imot, etter at Solberg landet i helikopter. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
JAKT: Landbruksminister Jon Georg Dale og statsminister Erna Solberg møtte jegere og sauebønder i Gran kommune torsdag kveld. Her blir statsministeren og landbruksministeren tatt imot, etter at Solberg landet i helikopter. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GRAN (Dagbladet): - Det å møte bønder som har opplevd å få mange av sauene sine revet i stykker er sterkt, og bildene er sterke, sier Erna Solberg til Dagbladet.

Mellom 110 til 120 sau og lam har blitt drept eller avlivet etter at ulv har herjet vilt i Hurdal, Toten og Gran de siste par ukene.

I kveld møtte statsminister Erna Solberg og landbruksminister Jon Georg Dale jegere og sauebønder for bli orientert om tapssituasjonen og jakten på ulv i området.

- Helvete brøt løs

To av sauebøndene som var tilstede, var Lene Karen Bilden og Arne Bilden. De mistet natt til lørdag åtte sauer, seks søyer og to lam. Alle ble tatt av ulv i det felles beiteområdet de har dyrene på.

- Det er tragisk å miste husdyr. Det er noe vi passer på hele året. Lammingen er en intens periode, før man slipper sauene ut på beite for å få et lite pusterom. Men så bryter helvete løs. Det er grusomt, sier Arne Bilden.

MØTTE JEGERE: Statsminister Erna Solberg det var sterkt å se bilder av sau revet i stykker av ulv. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
MØTTE JEGERE: Statsminister Erna Solberg det var sterkt å se bilder av sau revet i stykker av ulv. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

Lene Karen og Arne Bilden har 130 vinterfôret sau og er som de fleste andre på Hadeland en del av et felles utbeiteområde. På Hadeland er det om lag 80 beitebrukere, og det slippes i underkant av 15.000 sauer på beite i løpet av våren.

SAUEBØNDER: Lene Karen og Arne Blinden. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
SAUEBØNDER: Lene Karen og Arne Blinden. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

- Dette rammer alle. Ulven rammer hele beitenæringa på Hadeland, sier Arne Bilden og fortsetter:

- Vi skal ikke ha ulv her, og vi skal ikke ha streifdyr her. Dette er et ansvar politikerne har. Dette er en tragedie og vi må ha forsikringer om at dette ikke skal skje.

- Lite plaster på såret

Også sauebonde Sondre Imsgard sier det er tragisk at så mange dyr har blitt drept de siste par ukene. Imsgard har ikke mistet noen sauer i år, men mistet seks stykker i 2015. Det ble dokumentert at fire av dem ble tatt av ulv.

- Jeg har egentlig gått og ventet på at ulven skulle dukke opp. Det er nesten en like stor belastning for meg, som for dem som har mistet sauene sine. Det berører alle, sier Imsgard.

Han sier at det er trivelig at Erna Solberg tar seg turen til Gran for å treffe sauebønder og lokalbefolkningen, men sier det hjelper lite.

- Det er dessverre et lite plaster på såret. Men med all oppmerksomheten denne tragedien har fått, er det håp for at politikerne skjønner litt mer av hva utfordringene våre er. Vi har en ulvesone, men det er politikk. Ulven har ikke akkurat fått opplæring i kart og kompass, sier Sondre Imsgard.

OPPGITT: Sauebonde Sondre Imsgard sier det var et lite plaster på såret at Erna Solberg fikk bøndenes oppmerksomhet torsdag kveld. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
OPPGITT: Sauebonde Sondre Imsgard sier det var et lite plaster på såret at Erna Solberg fikk bøndenes oppmerksomhet torsdag kveld. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

Svensk ulv

Ifølge Statens naturoppsyn skal ulven være svensk, men de utelukker ikke at det kan være flere enn én ulv i området.

Tirsdag ble det funnet nye sauekadaver i Brandbu i Oppland. Trolig er de blitt angrepet natt til mandag. Tallet på døde dyr er ikke kjent. Det ble mandag funnet fem søyer og to lam i Helgedalen-området, også det i Gran kommune.

Ifølge Statens naturoppsyn er dette de ferskeste sporene de foreløpig har å gå etter, så foreløpig har de ikke klart å ta ut noen ulv.

Fellingstillatelsen gjelder i Gran, Vestre Toten, Søndre Land og Gjøvik kommune.

- Skal vi klare å felle en ulv, må vi ha ferske spor. Det må enten være at en sau har blitt angrepet, at noen har sett den eller avføring, sier Lars Gangås, fellingsleder i Statens naturoppsyn.

Det er Statens naturoppsyn som leder ulvejakta. To fra Statens naturoppsyn og to erfarne jegere fra Sverige er hyret inn i jakta.

Vanskelig om sommeren

Svenskene Rasmus Boström og Tomas Dahlskvist har jaktet ulv sammen i seks til sju år. De sier det skal godt gjøres å felle ulv om sommeren.

- Vi kan felle ulv nå, men da er vi avhengig av ferske spor, og da må sauebønder og andre som observerer ulv eller ulvespor være rask med å melde fra. Det er mye, mye vanskeligere å jakte om sommeren. Hadde det vært vinter hadde vi tatt den, for da hadde vi sett sporene i snøen, sier Rasmus Boström til Dagbladet og fortsetter:

- Vi er midt i et ulveområde nå. Enten så er ulven to mil unna, eller så kan det faktisk hende at han er rett nedi her, sier Rasmus Boström og peker mot granskogen ved Åstjern Hyttetun.

I jakta etter ulven har det blitt gitt tillatelse til bruk av drivhund. Dette er bare tillatt på hare, rev og gaupe i Norge til vanlig, men Miljødirektoratet har gitt godkjennelse for dette under jaktperioden.

Hundene som skal brukes er av rasen amerikansk revhund og er trent til å spore ulv. Ifølge Rasmus Boström og Tomas Dahlskvist sporer de likevel ikke opp bare ulv.

- De er i hovedsak trent til å jakte rev, så sporene må være gode når vi går ut med den, sier Rasmus Boström.

- Lav terskel

Erna Solberg forteller at de har satt igang de virkemidlene de har til å ta ut ulven.

- Vi skal ha en lav terskel for å ta ut ulv i de områdene det er sau. Vi har en politikk i Norge som sier at vi ikke skal ha ulv i beiteområder. Derfor har vi gått til det utradisjonelle skrittet å bruke hund i jakten på ulven. Det er en dyretragedie som pågår når en ulv som dreper mye uten å skaffe seg mat, sier statsministeren.

Erna Solberg sier at de har forsøkt å komme i dialog med Sverige om å redusere ulvebestanden deres.

- Sverige har tatt ut en del ulv, og de burde kanskje tatt ut flere. Streifdyr er en utfordring, og det blir en diskusjon om vi har for mange dyr i ulvesonen som gjør at de blir presset mer ut. Men det har vært streifdyr opp gjennom årene. Det som er viktig med dette angrepet, er at det bidrar til å få dokumentasjonen vi trenger for å bevise at bestanden er for stor i ulvesonen, sier Erna Solberg.

- Kan dere garantere at det ikke skal komme ulv utenfor ulvesonen?

- Det kan vi ikke garantere. Men det vi sier er at når det skjer, så skal vi sørge for at ulven blir tatt ut. Ulven kan bevege seg på lange avstander på kort tid. Vi ønsker ikke at ulven skal etablere seg utenfor ulvesonen og det gjør at det vil komme fellingstillatelser på ulv som prøver å etablere seg i beiteprioriterte områder, sier landbruksminister Jon Georg Dale til Dagbladet.

Hele Norges coronakart