VALGKAMPVIDEO: AUF Trøndelag publiserte en video med Listhaug-sitater som får både statsminister Erna Solberg og Sylvi Listhaug til å se rødt. Video: AUF / Foto: Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis merVis mer Vis mer Vis mer

Retorikk i valgkampen

Solberg og Listhaug raser over AUF-video: - Det mest avskyelige og løgnaktige jeg har sett

Statsministeren og Sylvi Listhaug raser mot valgkampvideo laget av AUF Trøndelag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fredag forrige uke delte AUF Trøndelag en video på sin facebookside. Denne videoen vekker nå sterke reaksjoner.

Saken ble først omtalt av Adresseavisen.

FRA VIDEOEN: Et av bildene med et av sitatene. Foto: Fra AUF Trøndelags video.
FRA VIDEOEN: Et av bildene med et av sitatene. Foto: Fra AUF Trøndelags video. Vis mer

Videoen åpner med teksten «En stemme til Venstre er en stemme til Listhaug», sammen med et bilde av en leende Sylvi Listhaug. Videre kommer en bildemontasje med syriske båtflyktninger og forelskede homofile, dekket med tre sitater innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug har sagt.

Se videoen øverst i saken.

- Dette er den mest avskyelige og løgnaktige valgkampvideoen jeg har sett fra Arbeiderpartiet, sier innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) til Dagbladet.

- Ute av kontekst

Et av sitatene sammen med et bilde av et gråtende flyktningbarn med redningsvest er «Deira eige liv betyr ikkje noko for dei. Dei drep seg sjølve og andre».

- Sitatet mitt i denne videoen som er klistret over et gråtende barn handler ikke om flyktninger, men om radikale islamistiske terrorister, sier Sylvi Listhaug til Dagbladet.

Sylvi Listhaug sier sitatene over bildene av flyktninger er tatt ut av kontekst og ikke handler om det AUFs video sikter til. Det gjør henne opprørt.

DAGBLADETS VALGBOD: Trond Giske (Ap) og Sylvi Listheim (Frp) møttes til debatt om integrering og innvandring. Etterhvert deltar også Abid Raja fra Venstre, og det blir en het debatt. Vis mer

- Dette er det laveste og mest nedrige jeg har sett fra Arbeiderpartiet. Nå har de brukt halvannen uke på å snakke om meg og FrP i mangel på egen politikk, sier hun.

Statsministeren reagerer

Under statsministerduellen i Dagbladets valgbod i dag formiddag, diskuterte Jonas Gahr Støre og Erna Solberg om Norge er blitt et kaldere samfunn. I debatten beskyldte Støre regjeringen for å ha en polariserende retorikk.

Da trakk statsministeren fram AUFs video.

- AUF i Trøndelag har laget en av de styggeste valgkampvideoene, sier statsministeren.

Og legger til:

- Det burde du tatt avstand fra, og sagt at det ikke er slik man skal drive valgkamp, sier Solberg til Støre.

Ønsket at Solberg støttet

Leder i AUF Trøndelag, Julie Indstad Hole, mener derimot at den nevnte videoen er et oppgjør med Sylvi Listhaugs retorikk.

- Dette er de drøyeste sitatene en statsråd noensinne har sagt. Jeg hadde ønsket at Erna Solberg tok et oppgjør med retorikken Høyre og Venstre er med og støtter, sier Hole til Dagbladet.

Videoen er på Facebook-sida sett 20 000 ganger, og flere har reagert. Noen av kommentarene handler om at det er dårlig valgkampretorikk fra AUFs side, mens andre er enige med Hole og savner et oppgjør.

AUF: Julie Indstad Hole er leder i AUF Trøndelag. Foto: Sandra Skillingsås.
AUF: Julie Indstad Hole er leder i AUF Trøndelag. Foto: Sandra Skillingsås. Vis mer

- Når Solberg ikke reagerer, har man flyttet grensene for hva som er greit å si, mener Hole om Sylvi Listhaugs retorikk.

Men hun mener likevel ikke at deres egen video er med å flytte grensene for hva man sier i en valgkamp.

- Listhaug skaper frykt for å få stemmer fra ytre høyre, sier Hole.

Dagbladet har vært i kontakt med AUF sentralt. De henviser til AUF Trøndelag som har produsert videoen.