Solberg om Listhaugs retorikk: - Jeg hadde ikke brukt ordet «hylekor»

Snakket om Krekar og Listhaugs retorikk i livesending. 

STATSMINISTER: Erna Solberg på statsministerens kontor. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
STATSMINISTER: Erna Solberg på statsministerens kontor. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Statminister Erna Solberg hadde i kveld på sin Facebook-side en livesending kalt «Folkets spørretime».

Publikum sendte inn spørsmål, og ett av spørsmålene handlet om debatten mellom Kristoffer Joner og Sylvi Listhaug de siste dagene.

Spørsmålet var hva Erna tenker om Sylvi Listhaugs retorikk i debatten.

- En hver politiker må stå inne for det de sier og hva man gjør, men jeg ville ikke brukt ordet hylekor, sier Solberg.

Hylekoret

HYLTE MOT LISTHAUG: Kristoffer Joner og NOAS publiserte et Facebook-innlegg mot Listhaugs asylpolitikk 21. november, som har skapt et enormt engasjement. Listhaug svarte så med et bilde hvor det blant annet står «Hylekoret tar helt av.». Folk tok henne på ordet, og 23. november stilte rundt 150 mennesker seg utenfor Justisdepartementet i Oslo for å... Vis mer

Solberg forteller videre at hun selv har stått i Listhaugs posisjon, da statministeren var innvandringsminister, og at hun fikk mye kjeft og mange reaksjoner på innvandringsfeltet, men at, som nevnt, hun ikke ville brukt ordet «hylekor».

Det var mandag skuespiller og Ap-politiker Kristoffer Joner skrev et Facebook-innlegg, i samarbeid med et PR-byrå, der han oppfordret folk å donere 100 kroner til NOAS (Norsk organisasjon for asylsøkere) i Listhaugs navn.

Joner skrev også at Listhaugs politikk var «kvalmende» og «forkastelig».

Så langt har NOAS mottatt 3,2 millioner kroner via 32.000 donasjoner, ifølge NTB.

Listhaug svarte med å kalle det for et «hylekor».

«Nå har skuespillere, kommentatorer og resten av venstresiden hivd seg på hylekoret. Sist ute er Kristoffer Joner (bilde), som er både skuespiller og bystyrerepresentant for Arbeiderpartiet i Stavanger.»

Tidligere i dag møtte flere personer opp utenfor Justisdepartementets kontorer for å være en del av et hylekor.

- Felles politikk

Erna Solberg fortalte i live-sendingen at hun støtter Listhaugs Facebook-post om New York Times-artikkelen, som handler om at Norge har streng asylpolitikk og sender ut barnefamilier.

- Oppslaget i New York Times handler om regjerings felles politikk. Det å ikke gjennomføre retur for folk som har fått avslag, er skadelig. Derfor legger vi opp til streng retur. Jeg mener også at det er et viktig svar på at vi ønsker å bevare asylinstituttet i framtiden, sier Erna Solberg.

Mulla Krekar

Statsministeren fikk også spørsmål om utsendelsen av mulla Krekar.

Mulla Krekar kan utleveres til Italia etter at Høyesterett har forkastet anken hans over Borgarting lagmannsretts avgjørelse. Det ble kjent i morges.

21. oktober besluttet lagmannsretten at mulla Krekar kan utleveres til Italia. Denne kjennelsen ble anket på stedet. PST har pågrepet Krekar tidligere i tilfelle han stikker av eller gå i skjul.

Hans advokat Brynjar Meling ønsker å klage på avgjørelsen.

- Det er en vanskelig sak. Det er slik med systemet at regjeringen er siste klageinstans. Regjeringsmedlemmer kan ikke delta i debatten, fordi vi er en del av behandlingskjeden. For mitt vedkommende var det jeg som instruerte at han var fare for rikets sikkerhet, og han er tidligere dømt for trusler mot meg. Jeg kan være inhabil i saken, men det vil vurderes nå, sa Solberg.