ALVORLIG TILTALE: Erna Solberg (H) sier det er viktig at overgrepstiltalen mot Svein Ludvigsen (H) blir godt belyst. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
ALVORLIG TILTALE: Erna Solberg (H) sier det er viktig at overgrepstiltalen mot Svein Ludvigsen (H) blir godt belyst. Foto: Audun Braastad / NTB scanpixVis mer

Solberg om overgrepstiltalt partifelle: – Svært alvorlig tiltale

Både Erna Solberg og Monica Mæland sier saken er svært alvorlig. Tidligere Tromsø-ordfører Jens Johan Hjorth minner om at tiltalte er uskyldig til det motsatte er bevist.

- Dette er en svært alvorlig tiltale. Nå skal saken behandles av domstolen, og det er viktig at saken blir godt belyst, ikke minst av hensyn til de fornærmede, sier statsministeren til NTB.

Ludvigsen og Solberg var begge statsråder i Kjell Magne Bondeviks andre regjering fra 2001 til 2005, i henholdsvis Fiskeridepartementet og Kommunaldepartementet.

Tidligere stortingsrepresentant, fiskeriminister og fylkesmann i Troms, Svein Harald Ludvigsen (72) er tiltalt for seksuelle overgrep.

Alle de tre fornærmede omtales i tiltalen som ressurssvake, unge, enslige, asylsøkere. Statsadvokaten beskriver at Ludvigsen har utnyttet sin stilling eller at de fornærmede var i en sårbar situasjon ved alle overgrepene.

De seksuelle overgrepene omfatter både analt og oralt samleie, ifølge tiltalen. For ett år siden skrev Dagbladet om en samfunsstopp i Troms som var siktet for sedelighetslovbrudd.

I en pressemelding skriver politiet at det er tatt ut tiltale mot Ludvigsen for seksuelle overgrep mot tre personer etter straffelovens paragraf 193, første ledd.

- Jeg har ikke noen kommentar utover at min klient har det svært vanskelig, skriver Gunhild Bergan, advokat og partner i Advokatfirmaet Elden til Dagbladet.

- Uskyldig til det motsatte er bevist

Tidligere ordfører i Tromsø, Jens Johan Hjorth (H), er også venn med Ludvigsen. Hjorth sier han tror Ludvigsen ser fram til rettssaken.

- Hvis denne saken hadde blitt henlagt, ville den vært noe som hadde blitt liggende der og som han hadde måttet bære med seg. At han nå får muligheten til å forsvare seg i en domstol, er en god ting, sier Jens Johan Hjort til TV 2.

- Nå må Svein få en rettferdig rettssak. Og vi må betrakte ham som uskyldig inntil det motsatte er bevist, sier Hjorth videre.

Tre fornærmede asylsøkere

Like etter nyttår 2018 ble Ludvigsen pågrepet og siktet for å ha utnyttet sin stilling til å skaffe seg seksuell kontakt med en mann.

Saken er blitt etterforsket gjennom året ved Troms politidistrikt. Ludvigsen ble pågrepet 3. januar og satt fengslet i fem uker før han ble løslatt. Bakgrunnen for fengslingen var han gjennom en årrekke hadde misbrukt sin stilling som innflytelsesrik politiker til å skaffe seg seksuell omgang med en mannlig, ung asylsøker.

Siktelsen ble etter hvert utvidet til å gjelde tre fornærmede. Alle tre kom til Norge som asylsøkere.

Dagbladet oppdaterer saken.