Solberg ønsker velkommen

Den pakistanske politikeren Qasi Hussain Ahmed får komme til Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den islamistiske lederen har tidligere blitt nektet innreise i Nederland.

Det nederlandske innreiseforbudet betyr at han er oppført på lista over personer som nektes innreise til Schengen-området. Ahmed har likevel nylig vært blant annet i Storbritannia.

Ytringsfriheten vant

I dag orienterte kommunalminister Erna Solberg på en pressekonferanse om at den 66 år gamle politikeren får komme til Norge, til tross for at Nederland nektet ham adgang.

Ahmed har fått nasjonalt innreisebevis. Han kan ikke forlate Norge for å besøke andre Schengen-land, og alle de andre landene i samarbeidet er varslet om den kontroversielle gjesten.

- Ahmed representerer en fundamentalistisk retning innenfor islam. Vi ønsker en dialog. Dialog er toveis kommunikasjon, og vi vil gi uttrykk for norske holdninger og perspektiver, sier Solberg.

Kommunalministeren skal ha møte med den omstridte gjesten på mandag. Hun understreker at det ikke er noe som tyder på at Ahmed har vært innblandet i terrorisme.

- Vi legger vekt på ytringsfrihet, selv om han står for kontroversielle meninger. Vi har en stor minoritet med tilknytning til Pakistan i Norge, og dette vil være et bolverk mot fundamentalistiske holdninger jeg synes han står for. Det er bedre å høre og ta stilling til det han sier enn å begrense ytringene, sier Solberg.

Norske myndigheter ønsker at muslimske miljøer i Norge skal merke seg at Ahmed får komme til landet, selv om han står for en retning som er lite tolerant overfor andre meninger:

- Hvis man bor i et ikke-muslimsk samfunn, må man gjøre tilpasninger. Norge setter ytringsfriheten høyt. Vi tåler å høre meninger vi ikke liker, og vi møter Ahmed med norske verdier, understreker hun.

Viktig politiker

Qasi Hussain Ahmed er invitert til Norge av imamen i Islamic Cultural Center Norway i Oslo. I Pakistan er 66-åringen en innflytelsesrik politiker og leder for det store muslimske partiet Jamaat-e-Islami. Han er også medlem av det pakistanske parlamentet.

Besøket har vakt oppsikt blant norske politikere fordi Ahmed tidligere har uttalt seg positivt om Osama bin Laden. Muslimske ledere i Oslo ønsker likevel at Ahmed skal delta i møter i den norsk-pakistanske moskeen.

Muslimsk studentersamfunn påBlindern har invitert politikeren til å holde foredrag 24. august. Temaet for foredraget er «Formålet med livet».

FÅR KOMME:</B> Statsråd Erna Solberg fortalte på en pressekonferanse i dag at den omstridte politikeren Qasi Hussein Ahmed får komme til Norge.