Coronavirus:

Solberg rørt: - Veldig trist

Smitten har nådd de mest sårbare i Norge. Det synes statsminister Erna Solberg at er veldig trist.

STOPPET: Statsminister Erna Solberg (H) orienterte om coronasituasjonen onsdag 25. november. Da Dagbladets reporter stilte et spørsmål om sykehjemmene, måtte helseminister Bent Høie ta over. Vis mer
Publisert
Se mer
påvist smittet 58 200 +466
innlagt 150 -8
døde 517 +6
påvist smittet 93 900 000+765.7K
døde 2 010 000 +15.0K
Se mer

Nylig har vi sett nye smittetilfeller og dødsfall som følge av covid-19 ved sykehjem i både Vindafjord, Eidsvoll, Bergen, Drammen, Lillestrøm, Nesodden, Bærum og Oslo.

Sykehjemmet Villa Skaar Valstad i Eidsvoll er det hittil hardest rammede sykehjemmet i andre bølge. Alle beboere ble smittet, samt at ni beboere har dødd. I første bølge var det sykehjemmet Metodisthjemmet i Bergen som ble hardest rammet. Totalt døde 18 av 24 smittede beboere.

KLARE: I denne modellen ser du hvordan man kan stoppe coronasmitten. Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. En idé fra Dagens Nyheter. Vis mer

Rørt

Statsminister Erna Solberg ble tydelig rørt da hun svarte Dagbladet på spørsmål om hva hun tenker om at vi nok en gang opplever utbrudd og dødsfall ved sykehjem i Norge.

- Jeg synes at det er veldig trist. Det er trist for alle pårørende, men også for dem som jobber ved institusjonene, som har forsøkt å opprettholde godt smittevern. Det er nemlig veldig vanskelig å forhindre at sårbare grupper blir møtt av personer som kan være smittet uten at det har blitt oppdaget, rett og slett fordi vi ønsker å gjøre omsorgen for eldre personlig og nær - ikke i fullt smittevernutstyr, sa Solberg til Dagbladet og fortsatte:

- Det er slik at folk lever sine liv utenom jobb også, i vanlige omgivelser hvor de har både barn og andre. Derfor er dette vanskelig. Jeg synes at vi skal ha respekt for at det er tungt for dem som jobber med dette, og som har ansvaret.

COVID-19: Dette er symptomene for coronaviruset, som siden desember 2019 har spredt seg fra Kina og ut til hele verden. Utbruddet er kategorisert som en pandemi. KILDER: WHO, FHI, NHI og Helsenorge.no STILLFOTO: NTB Scanpix. VIDEO: Endre Vellene. Vis mer

- Må passe på

Solberg fortalte at hun har ringt og snakket med både Villa Skaar Valstad og Eidsvoll kommune denne uka, og at hun forstår at dette går inn på dem som har ansvaret. Hun fortalte også at hun besøkte Metodisthjemmet i vår.

- Jeg tror at vi må passe på at vi ikke løper rundt og leter etter ansvarlige. Det er et system for det - Helsetilsynet. Vi må ha litt respekt for at dette oppleves som veldig vondt og vanskelig for alle dem som jobber med dette, dem som har ansvar, og alle pårørende.

- Hva er den viktigste årsaken til at man ikke klarte å beskytte de mest sårbare denne gangen heller?

- Det må Helsetilsynets gjennomgang av enkeltsaker vise. Jeg tror at det er viktig at vi får den faglige gjennomgangen, svarte Solberg og fortsatte:

- Jeg har lyst til å minne om at det var veldig mange som mente at det var blitt gjort feil ved Metodisthjemmet, men så kom Helsetilsynet og sa at de hadde fulgt smittevernreglene som forelå på tidspunktet. Vi må passe på at vi kanskje venter til at de fagkyndige på området kommer med sine vurderinger.

KUR: Slik kan vaksinen, som er under utvikling, stoppe coronaviruset. Video fra AP. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. 17.03.2020. Vis mer

Høie grep inn

Deretter grep helseminister Bent Høie inn.

- Jeg mener at det er viktig at vi ikke etterlater et inntrykk av at vi generelt sett ikke har lyktes på dette området. Med de retningslinjene som vi har, så har faktisk vi i Norge lyktes i ganske stor grad med å beskytte de sårbare, sa Høie til Dagbladet og fortsatte:

- Det er veldig viktig at vi er klar over at når smitten blir høy i samfunnet, så klarer vi ikke å eliminere risikoen. Da vil noen, uavhengig av hvilken institusjon det er, ikke klare det, rett og slett. Og det handler ikke nødvendigvis om at noen har gjort en dårlig jobb. Men det handler rett og slett om at når smitten i samfunnet blir høyere, så blir risikoen høyere selv med de tiltakene som vi har innført.

Høie avsluttet med å understreke at tiltakene må være forholdsmessige.

- Det vil alltid være en avveining mellom å beskytte mot smitte, men samtidig ikke gå så langt at livet blir uhåndterbart for dem som bor på institusjoner, for deres pårørende og for dem som jobber der.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer