Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Per Sandberg-saken:

Solberg taus om mulig etterretnings­forsøk mot Sandberg

Statsminister Erna Solberg (H) vil ikke svare på om utenlandsk etterretning har fått tilgang til opplysninger fra Per Sandbergs jobbtelefon.

(VIDEO) VISER TIL PST: Statsminister Erna Solberg (H) vil ikke svare på spørsmål om informasjon fra jobbtelefonen til Per Sandberg er kommet på avveie. Reporter: Kirsten Karlsen / Video: Emilie Rydning Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(ARENDAL): - Spørsmål knyttet til den gjennomgangen som PST har av telefonen, er det PST som må svare på. Det er også sånn at de spørsmålene ikke er avklart, sa statsminister Erna Solberg da hun møtte pressen i formiddag.

Per Sandberg som i går gikk av som fiskeriminister og Frp-nestleder, har innrømmet at han har hatt med seg jobbtelefonen på reiser til Kina og Iran.

Ifølge VG skal frykten for at Sandberg kan være eller bli utsatt for fremmed etterretning ha vært blant grunnene til at han nå er ute av regjeringen.

- Jeg kommer ikke til å gi betraktninger rundt spørsmål som det er tjenestene som håndterer, sa Solberg.

Vil svare Stortinget

KrFs Hans Fredrik Grøvan sier til Dagsavisen at han mener Stortinget må få informasjon fra regjeringen dersom det viser seg at det har skjedd skade.

- Ikke på detaljnivå, men vi må vite konklusjonen, sier Grøvan, som er medlem av Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

På pressekonferansen ble statsministeren spurt om hun vil gjøre konklusjonene fra undersøkelsene kjent for Stortinget:

- Vi kommer til å svare Stortinget, sa Solberg. Samtidig understreket hun at svarene ikke skal gis på en måte som rammer «arbeidet og metodikken» til sikkerhetstjenestene.

Overfor Dagbladet utdyper hun:

- Det er opp til sikkerhetstjenestene selv å vurdere hva som kan bli kjent. I ønsket om å få vite mest mulig, må vi ikke gjøre det slik at vi utsetter Norge for andre typer sikkerhetsbrudd, sier Solberg.

Hadde med telefonen

Per Sandberg hadde med jobbtelefonen på feriereisen til Iran i juli, noe som strider mot sikkerhetsrådene fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST). Han har også erkjent at han hadde med jobbtelefonen til Kina i mai.

Telefonen er nå inndratt og levert til PST. Telefonen inneholdt blant annet departementets saksbehandlingssystem, epost, SMS-er og kontaktliste. Iran og Kina regnes sammen med Russland som landene med størst etterretningsaktivitet rettet mot vestlige land.

- Godt lederskap

- Ap-leder Jonas Gahr Støre mener du har utvist dårlig lederskap i håndteringen av Sandberg-saken, hva svarer du?

- Støre mener hele tiden at jeg utøver svakt lederskap, det er hans mantra. Det tror jeg folk skal få gjøre opp sin egen vurdering av. Og det er jo slik at Støres jobb er å forsøke å vinne tilbake makt, og da vil han også bruke den type karakteristikker, sier Solberg.

Hun tror ikke Sandberg-saken har bidratt til å svekke regjeringen.

- Folk skjønner at folk kan gjøre feil, og Sandberg har gått ut av regjeringen. Samtidig mener jeg det er viktig å ta vare på mennesker og personalspørsmål i en sånn sak. Vi har sett eksempler på at man ikke tar vare på mennesker når det stormer. Godt lederskap dreier seg om både å ta vare på mennesker og sikkerheten

Ap-leder Jonas Gahr Støre varslet i går at det blir en «heftig høst» når det gjelder sikkerhet og beredskap. Ap og de andre opposisjonspartiene vil stille flere spørsmål om Sandberg-saken, og ikke minst blir det et oppgjør om regjeringens arbeid med objektsikring, som Riksrevisjonen nærmest har slaktet.

Ser fram til oppgjør om sikkerhet

Ifølge KrFs mann i kontrollkomiteen, Hans Fredrik Grøvan, har regjeringen gitt en «sminket» versjon av sikkerhetsarbeidet og forskutterer sterk kritikk fra partiet.

Men Solberg frykter ikke Stortingets behandling.

- Jeg ser fram til å møte Stortinget for å snakke om objektsikring. Jeg mener at det vi sa om objektsikring i fjor, står seg godt i forhold til Riksrevisjonens rapport.

Så er det områder der vi var tydelige på at vi ikke kom til å være i havn. Dette er mye større arbeid enn det som opprinnelige var anslått da regelverket ble laget. Det koster mye mer enn anslått på det tidspunktet. Og vi vil ikke bruke massevis av kroner på å sikre midlertidige ting.

Vi mener at når beredskapssenteret står ferdig om to år, så vil en del av politiets behov for sikring være på plass. Men å sikre midlertidige steder før det, vil ikke være rasjonell pengebruk, sier Solberg.

Frykter ikke Jonas

- Ap har åpenbart tenkt å utfordre regjeringen på sikkerhet og beredskjap. Er du redd for å miste eierskap til dette politikkområdet, som er en kjernesak for Høyre?

- Nei, det er jeg ikke. Jeg hører Jonas Gahr Støre snakker om terrorberedskapen. Men dette dreier seg om objektsikkerhet, ikke om terrorberedskap. Det er jo mye mer. Der er jo det aller viktigste at vi fått til ny sikkerhetslov og ny felles instruks som gjør at samhandling mellom politi og forsvaret blitt mye bedre, at det er innsatsstyrker i politiet, at beredskapstroppen er oppjustert med både utstyr og trening og annet. Og at vi har et internasjonalt samarbeid for å avdekke og forebygge terror, sier Solberg.

AVGÅTT STATSRÅD: Per Sandberg (Frp) reiste til Iran på ferie med sin kjæreste Bahareh Letnes, noe han kalte en «privat og spontan ferietur», men nå har reisen bidratt til at han gikk av som fiskeriminister og nestleder i FrP. Vis mer

Vil svare Stortinget

KrFs Hans Fredrik Grøvan sier til Dagsavisen at han mener Stortinget må få informasjon fra regjeringen dersom det viser seg at det har skjedd skade.

- Ikke på detaljnivå, men vi må vite konklusjonen, sier Grøvan, som er medlem av Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

På pressekonferansen ble statsministeren spurt om hun vil gjøre konklusjonene fra undersøkelsene kjent for Stortinget:

- Vi kommer til å svare Stortinget, sa Solberg.

Samtidig understreket hun at svarene ikke skal gis på en måte som rammer «arbeidet og metodikken» til sikkerhetstjenestene.

Hadde med telefonen

Per Sandberg hadde med jobbtelefonen på feriereisen til Iran i juli, noe som strider mot sikkerhetsrådene fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST). Han har også erkjent at han hadde med jobbtelefonen til Kina i mai.

Telefonen er nå inndratt og levert til PST. Telefonen inneholdt blant annet departementets saksbehandlingssystem, e-post, sms-er og kontaktliste. Iran og Kina regnes sammen med Russland som landene med størst etterretningsaktivitet rettet mot vestlige land.