<strong>OMSTRIDT:</strong> - HRS får støtte for at også andre stemmer, utenfor det politisk korrekte, skal ha en mulighet til å komme fram i debatten, sier statsminister Erna Solberg (H).
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
OMSTRIDT: - HRS får støtte for at også andre stemmer, utenfor det politisk korrekte, skal ha en mulighet til å komme fram i debatten, sier statsminister Erna Solberg (H). Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

Solberg taus om støtte til omstridt organisasjon

Statsminister Erna Solbergs partikollega tar til orde for å avvikle støtten til omstridte Human Right Service. På plass i Arendal vil ikke Solberg svare på om det er aktuelt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Høyres stortingsrepresentant Lene Westgaard-Halle har tatt til orde for å kutte i støtten til Hege Storhaug og Human Rights Service. Da statsminister Erna Solberg møtte pressen under Arendalsuka i dag, ville hun ikke svare på om støtten bør opprettholdes.

- Dette er et spørsmål vi behandler i budsjettet, så jeg har ingen kommentar til det, sier hun til Dagbladet.

- Lene Westgaard-Halle argumenterer med at hun opplever HRS som splittende og at de får støtte til å jobbe med integrering, men i praksis gjør det motsatte. Er du enig i det?

- De får ikke støtte til integrering. De er flyttet fra integreringskapitlet i likestillingsdepartementet til Justisdepartementet. Det har vært for at også andre stemmer, utenfor det politisk korrekte, skal ha en mulighet til å komme fram i debatten, sier Solberg.

Kampsak for Frp

At Hege Storhaug og HRS gis pengestøtte over statsbudsjettet er svært omstridt på borgerlig side. I budsjettarbeidet har dette vært en kampsak for Fremskrittspartiet, som Venstre og KrF i flere omganger innbitt har kjempet imot.

- Selv om en skulle lete med lykt og lupe, så finner man ikke en eneste Venstre-person som er i favør av støtte til HRS. Om Høyre nå er enige med oss i Venstre er det gledelig å høre, sier Venstres finanspolitiske talsperson Abid Raja til Dagbladet.

- Jeg oppfordrer Westgaard-Halle til å overbevise sine folk i regjering om dette. Venstres folk i regjering er samstemt imot støtte til HRS. Vi har alltid vært imot, vi er imot, og vi kommer til å fortsette å være imot, fortsetter han.

Spørsmålet om HRS-støtten er kommet opp etter skytingen ved en moske i Bærum.

21 år gamle Philip Manshaus er siktet for terror etter moskéangrepet i Bærum. lørdag. Han er også siktet for drap på sin 17 år gamle stesøster.

Politiet etterforsker moskéangrepet som et terrorforsøk. I forkant av angrepet hadde mannen uttrykt høyreekstreme holdninger på ulike nettforum. Han hyllet Quisling og Brenton Tarrant, mannen som sto bak moskéskytingene på New Zealand der 50 mennesker mistet livet.

- Ligger holdninger bak

Flere, blant dem Raymond Johansen har koblet en hard tone i den offentlige debatten opp mot det politiet mener var forsøk på terror.

- Dette er ikke bare en gal manns verk. For det ligger holdninger bak handlingene. Ekstreme holdninger som fører til ekstreme handlinger. Det var de samme holdningene som førte til terrorangrepet i Norge 22. juli 2011, som lå bak terrorangrepet i Christchurch på New Zealand. Og det som skjedde, det kom ikke utenfra. Det kom fra holdninger midt iblant oss, sa byrådslederen i sin tale i Central Jamaat-e Ahl-e Sunnat-moskeen på Grønland i går.

Statsminister Erna Solberg understreker at holdninger ikke alltid fører til handlinger.

- Men folk som er tilbøyelig til å gjøre ekstreme handlinger, bruker ofte ord for å legitimere det de gjør. De bruker ekkokammerne for å få støtte. Det betyr ikke at de som uttrykker skepsis til islam eller sier det ikke bør være muslimer i Norge, alltid bidrar direkte til en handling, sier hun.

- Krasse meldinger

På spørsmål om det er statsråder i hennes egen regjering som har delansvar for at debattklima hardner til, svarer Solberg.

- Jeg er sikker på at alle i den offentlige debatten har et delansvar for det. Vi opplever jo ofte å få krasse meldinger fra politiske motstandere. Jeg skulle ønske meg en mer kjedelig debatt.

Statsministeren viser til PST på spørsmål om islamistisk eller høyreekstrem terror ugjør den største trusselen i Norge:

- Den største trusselen er ifølge PST islamsk terrorisme. Men så er også høyreekstrem terrorisme en mulighet i Norge. Og det har vært en økende fare og en økende aktivitet.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer