SKEPTISK TIL BREXIT: Erna Solberg ønsker ikke at britene forlater EU til fordel for å følge EØS-avtalen som Norge er en del av. Her er hun avbildet sammen med britenes statsminister David Cameron, som også har advart om følgende av en mulig Brexit. Foto: /ANDY RAIN
SKEPTISK TIL BREXIT: Erna Solberg ønsker ikke at britene forlater EU til fordel for å følge EØS-avtalen som Norge er en del av. Her er hun avbildet sammen med britenes statsminister David Cameron, som også har advart om følgende av en mulig Brexit. Foto: /ANDY RAINVis mer

Solberg til britene om norsk EU-modell: - Dere vil hate det

Kaster seg inn kampen om forsatt britisk medlemskap i EU.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

23. juni går britene til urnene for å stemme. Da skal de svare ja eller nei på om Storbritannia fortsatt skal være med i EU.

Frontene har vært steile. Norge har med små mellomrom blitt trukket inn i valgthrilleren, og nå har også Erna Solberg bestemt seg for å kaste seg inn i øyrikets betente valgkamp.

- De vil ikke like det, de vil hate det, sier Solberg til storavisa Politico,

- Vil være vanskelig

Svaret er et slag for EU-skeptikere og Brexit-leiren, som har brukt nettopp Norge som det perfekte eksempelet på hvordan en alternativ framtid kan bli seende ut hvis britene velger å gå ut av unionen.

Norge, som selv sa nei til å bli en del av unionen i 1994, får som kjent tilgang til Europas åpne marked gjennom EØS-medlemskapet, men til gjengjeld må vi etterkomme en rekke EU-direktiver og betale midler til unionen for dette privilegiet. I tillegg er vi forpliktet til å være en del av Schengen-avtalen som gjør det mulig for innbyggere i EU-land å reise visumfritt.

En slik avtale gagner ikke britene, ifølge Solberg.

- Et slikt type forhold vil være vanskelig for Storbritannia, fordi da vil Brussel ta avgjørelser uten at britene får mulighet til å delta i beslutningsprosessene, sier hun til avisa.

- Styrke for Nato

Solberg er ikke den eneste nordmannen som advarer mot Brexit. Også Nato-sjef Jens Stoltenberg mener det vil være en dårlig idé å forlate EU.

- Det er en klar fordel for Storbritannia at de sitter rundt både EUs og Natos bord når viktige beslutninger om Europas sikkerhet blir tatt, sa han overfor Aftenposten ifølge NTB.

Flere av hans forgjengere har gitt uttrykk for at en brexit vil undergrave Nato. Også Stoltenberg medgir at det vil være til forsvarsalliansens fordel med et fortsatt britisk EU-medlemskap.

- Det er en styrke for Nato å ha et sterkt Storbritannia i et samlet Europa. I en tid hvor vi opplever usikkerhet og mangel på stabilitet og enhet, er det viktig at man styrker de institusjonene som finnes og skaper samarbeid i Europa. EU er én av dem.

Kan føre til større fleksibilitet

Både lederen for Det britiske uavhengighetspartiet (UKIP), Nigel Farage, og kampanjeleder for nei-sida, Aaron Banks, har blant annet tidligere snakket varmt om «en norsk modell» for Storbritannia. Flere av dem som har ropt høyest på barrikadene om at Storbritannia må forlate EU, har også ment at landet burde følge Norges eksempel.

Ifølge den britiske tankesmien Open Europa, som for øvrig har bestemt seg for å være nøytral i EU-debatten, vil en britisk EØS-avtale føre til større fleksibilitet i jordbrusksektoren, fiskesektoren og rundt eksport av varer.

Men tankesmien legger også vekt på at britene må forvente å svelge store kameler når EU-direktivene må innføres.

Går mot valgthriller

EU-medlemskap eller ikke, i går viste en meningsmåling gjort på telefon av Ipsos Mori at 53 prosent av dem som har bestemt seg, kommer til å stemme for at Storbritannia må forlate EU, ifølge NTB.

Brexit-general Boris Johnson kan glede seg over ikke bare gode meningsmålinger, også bookmakerne har tro på at det går mot et flertall for utmelding. Veddemålsgiganten Betfair mener det er 60 prosent sjanse for at folkeavstemningen ender med et ja til utmelding av EU.

Torsdag tonet avisen Financial Times flagg. Som ventet gir finansavisen sin støtte til dem som vil forbli i EU. Avisen mener en utmelding vil være svært ødeleggende for britisk økonomi.