Solberg til Støre: Trekk det tilbake nå

Høyre-leder Erna Solberg og statsminister Jonas Gahr Støre havnet i en opphetet debatt i NRK-programmet Politisk kvarter torsdag morgen.

OPPHETET: Høyre-leder Erna Solberg og statsminister Jonas Gahr Støre havnet i en opphetet debatt i NRK-programmet Politisk kvarter torsdag morgen. Bilder fra NRK. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
LES ALT OM CORONA

Torsdag morgen havnet Høyre-leder Erna Solberg i en opphetet debatt med statsminister Jonas Gahr Støre i Politisk kvarter på NRK.

- Jeg hørte morgensendingen i dag, og forstår at statsministeren har sagt at vi sa at pandemien var over. Det er en grov forenkling. Tvert imot sa vi at pandemien ikke var over. Men vi var på et punkt hvor de faglige rådene tilsa at vi kunne gå tilbake til en normal hverdag, sier Solberg og fortsetter:

- Vi la aldri vekk meterstokken, vi ga den videre til dere, og da synes jeg at statsministeren nå driver med grov forenkling i denne debatten, så det håper jeg at han trekker tilbake nå.

Støre ladet opp til debatten ved å uttale følgende til NRK: «Det siste som kom fra den forrige regjeringen var å si at pandemien var over og at man skulle ha beredskap mot den».

OMIKRON: Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol innkalte til pressekonferanse om omikron-smitten. Her understreket hun at det er viktig at folk vaksinerer seg. Reporter: Johannes Theodor Fjeld. Video: Anabelle Bruun. Vis mer

Ordkrig

- Jeg siterer bare det som var oppslag i august og september om at nå kunne man ha «one night stands», at man kunne begynne å leve som normalt, svarer Støre og blir avbrutt:

- Du sa at vi sa at pandemien var over. Det har vi aldri sagt, sier Solberg.

- Jo, men det var måten det ble gjengitt på hele veien, og hvordan oppfatningen var, sier Støre.

- Kan du ikke bare trekke det tilbake nå? spør Solberg.

- Når Erna Solberg sier at vi må være ærlige, så må jeg spørre deg: Mener du at regjeringen er uærlig? Tallene på innleggelser, dødsfall og sykdom er offentlig tilgjengelige hele veien, og det er en viktig del av det kunnskapsgrunnlaget som folk skal ha, sier Støre.

ØKT SMITTE: Byrådsleder Raymond Johansen sier det kan bli munnbind-påbud i Oslo dersom smitten øker. Vis mer

Opptakten

Rett forut for ordkrigen diskuterte Solberg og Støre hvordan coronahåndteringen i Norge bør debatteres. Dette som følge av at Høyre og Arbeiderpartiet den siste tida har uttrykt uenighet om tonen i debatten.

Blant annet oppfordret Støre til å ikke «jage overskrifter» da han redegjorde for håndteringen i Stortinget på tirsdag.

«Men la oss nå, på terskelen til en neste fase av pandemien, den hvor vi skal kontrollere viruset, beskytte helsevesenets vårt og hindre nedstengning, vise oss fra vår beste side i denne sal – ikke skape frykt, ikke jage overskrifter, men tjene som best vi kan alle de som er bekymrede nå, urolige nå og slitne nå».

Aps parlamentariske leder, Rigmor Aasrud, fulgte opp med å si at de gjerne tar debatter med opposisjonen, men at de forventer at kritikken som fremmes «har innhold, og at innspillene er konkrete – ikke en tom kritikk og en jakt på overskrifter».

SVARER: Erna Solberg (H) svarer på kritikken fra blant annet Marit Arnestad. Reporter: Ingunn Dorholt / Video: Marthe Tveter Gjønnes Vis mer

Kritikken

Før disse ordene falt i Stortinget, hadde Høyre ved flere anledninger kritisert regjeringens håndtering av epidemien. Rett etter at ordene falt kritiserte Solberg regjeringen for å ha ventet i tre uker med å følge Helsedirektoratets råd om å innføre nasjonal munnbindanbefaling og smittekarantene.

- I tre uker har Helsedirektoratets råd om munnbind og smittekarantene ligget på regjeringens bord uten oppfølging – før i dag. I tre uker har bønnen om tydeligere råd og føringer for kommunene og statsforvaltningen ligget på regjeringens bord uten at de har fått svar – før nå, sa Solberg.

- Jeg vil være tydelig på at jeg forventer en regjering som er mer frampå, som tenker mer beredskap og føre var, som handler raskere, som kommuniserer tydeligere og som lytter mer til faglige råd som tidlig kan gi en god respons på smitteøkningen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer