TRAFF PRESSEN: Statsminister Erna Solberg. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
TRAFF PRESSEN: Statsminister Erna Solberg. Foto: Tomm W. Christiansen / DagbladetVis mer

Valg 2017

Solberg under press:
- Står svakere enn det Bondevik gjorde

Erna Solberg kunne juble i natt. Nå venter tøffe forhandlinger for Norges statsminister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Da Erna Solberg i dag møtte pressen, understreket statsministeren at hun hadde tro på fortsatt samarbeid med Venstre og KrF.

Dette på tross av at sistnevnte har signalisert at de ikke ønsker å være støtteparti for en regjering bestående av Høyre og Frp.

- Vi skal snakke sammen. KrF og Venstre har interesse av å forankre regjeringen til noen viktige saker, sa Solberg, før hun la til:

- Jeg tror at det fortsatt er mulig å levere god fellespolitikk.

- Avstanden har vokst

Samtidig spår valgforskere vanskelige forhandlinger overfor Dagbladet. Blant dem er Johannes Bergh ved Institutt for Samfunnsforskning.

Han mener at Solbergs politiske handlingsrom er mindre nå sammenlignet med det hun hadde i 2013.

- Avstanden mellom de fire partiene har vokst. De har kranglet om klima, bistand og innvandring hvert eneste budsjett, og nå er regjeringen avhengig av støtte fra begge to - ikke bare ett av dem, sier Bergh til Dagbladet.

Tror ikke på brudd

Han tror ikke at det er sannsynlig at regjeringen felles, men hvis krangelen eskalererer, kan Venstre og KrF i teorien vende seg i retning Arbeiderpartiet.

- Det må i så fall skje på grunnlag av at regjeringens politikk bryter med partienes hjertesaker. Problemet med et eventuelt Arbeiderparti-samarbeid er at det vil være avhengig av partier lengre ute på venstrefløyen, forklarer Johannes Bergh.

- En regjeringsfelling vil i så fall ikke skje med det første, tror valgforskeren.

SEIERSKVINNEN: Høyres Erna Solberg gikk seirende ut av valget og går på en ny periode som statsminister. Vis mer

Både Venstre og Krf gjorde dårlige valg. De endte opp med henholdsvis 4,2 og 4,3 prosent av stemmene, og åtte stortingsmandater hver.Likevel får de mye makt.

- De sitter med nøkkelen, og kommer ikke til å gi fra seg den makta. Noe av lærdommen fra forrige fire år, er at det ikke var så mye innflytelse å vinne på å være støttepartier, men at det ble straffet av velgerne, sier Tord Willumsen.

- Listhaug demper seg ikke

Den som mer enn andre har bragt den siviliserte tonen mellom mellompartiene og Fremskrittspartiet til sammenbruddets rand, er innvandringsminister Sylvi Listhaug.

Valganalytiker Svein Tore Marthinsen venter nye, heftige sammenstøt.

Han mener Frp bare vil fortsette med sin suksessoppskrift:

Dobbeltkommunikasjon som ansvarlig regjeringsparti og polariserende ordbruk i innvandringssaker.

- Det er ingen grunn til å tro at Listhaug vil dempe seg. Det blir opp til Venstre og Kristelig folkeparti i hvilken grad de kan leve med det, sier Marthinsen til Dagbladet.

Også han tror at Kristelig Folkeparti blir en nøkkelfaktor de neste fire årene.

- Hvis de finner ut at «nå vil vi frigjøre oss helt», blir nok den parlamentariske situasjonen vanskelig.

Bra for sentrum

Tord Willumsen, som er valgforsker ved Østlandsforskning, tror at både Knut Arild Hareide og Trine Schei Grande vil nyte godt av sin løsrivelse fra regjeringen.

Nå er de igjen i en situasjon der de er uavhengige.

- Det har vært en veldig spesiell situasjon med erklærte støttepartier. Nå er vi tilbake på en klassisk mindretallsregjering der det er opp til Erna Solberg å skaffe flertall for enkeltsaker, sier Willumsen.

- Svakere enn Bondevik

Samtidig mener også Willumsen at regjeringens posisjon er svekket.

- Solberg står svakere i dag enn det Kjell Magne Bondevik gjorde.

- Bondevik kunne vende seg til både Høyre og Fremskrittspartiet. Situasjonen er annerledes for Solberg, legger Willumsen til om sammenligningen med tiden der KrF-politikeren var statsminister.