Solberg ut mot NRK

Statsminister Erna Solberg reagerer på NRKs skolevalg-stunt.

REAGERER: Statsminister Erna Solberg. Foto: Nina Hansen/Dagbladet
REAGERER: Statsminister Erna Solberg. Foto: Nina Hansen/DagbladetVis mer

Det har blitt stort oppstyr etter at det i dag ble kjent at NRK gjennom programmet «Folkeopplysningen» har rettet falske nyheter mot ungdommen ved Lillestrøm videregående skole.

Målet var å få ungdommene til å stemme Senterpartiet i skolevalget.

Kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland (H) er blant dem som reagerer sterkt på statskanalens stunt.

Det gjør nå også statsminister Erna Solberg (H).

- Jeg tenker at hensikten helliger ikke alle midler og det bør NRK tenke over. Det er viktig å se på fake news, men man må passe på som institusjon at man ikke setter sin egen troverdighet i tvil. Det gjør man når man går aktivt inn på denne måten. Her tenker jeg at det er gjort en feilvurdering. Vi må ha tillit til en allmennkringkaster som NRK, som er finansiert av skattebetalerne, på at alt de gjør er innenfor etiske rammer, sier Erna Solberg til TV 2.

Uenig

Konfrontert med kritikken, svarer programleder Andreas Wahl slik:

- Da er vi vel uenige, da. Jeg antar at vi er enige om at en av NRKs viktigste oppgaver er å beskytte og styrke demokratiet. Vi tror vi når ungdommen ved å gjøre dem oppmerksomme på hvilke krefter som ligger der for de som ønsker å påvirke gjennom et sånt prosjekt. Vi tror det gjør inntrykk på dem, sånn at de kan ta lærdom av det, sier Wahl til Dagbladet.

- Hva tenker du om kritikken som har kommet i dag?

- Jeg lurer på hvem disse som reagerer er krenket på vegne av. Fordi ingen har spurt de det angår i første rekke, som er elevene. Hele media løper i flokk med de samme kildene som ikke kjenner til prosjektet, og som heller ikke var til stede da det ble avslørt. Det understreker at man kan ta en sak, ta et aktivt valg i hvilke kilder man ønsker å kontakte, og kaste saken rundt den ene eller den andre veien, sier Wahl.

Han opplyser videre om at programmet kommer til å bli sendt som planlagt, Det blir kanskje utvidet også, sier Wahl, og forklarer:

- Jeg gjetter på at de reaksjonene som har kommet i etterkant vil få en plass i programmet.

Vil at Udir skal se på saken

Kunnskapsminister Jan Tore Sanner sier nå til samme kanal at han vil be Utdanningsdirektoratet om å se på saken.

- Jeg er svært kritisk til at en skole gjennomfører et slikt eksperiment i forbindelse med et skolevalg og i samarbeid med et TV-program. Fake news er en svært aktuell og alvorlig problemstilling, men det er ikke slik at målet helliger middelet, sier Sanner.

Han fortsetter:

- Jeg føler meg ikke trygg på at de er tilstrekkelig vurdert og ivaretatt. Jeg vil derfor be Utdanningsdirektoratet om å hente inn informasjon og gjøre en vurdering av eksperimentet, sier kunnskapsministeren.

Reaksjoner

- Dette er veldig alvorlig. Regjeringen bruker mye krefter på å advare om fake news, og jeg trodde NRK hadde samme intensjon som oss. Jeg er spesielt opprørt over at NRK uten samtykke har misbrukt og misledet unge mennesker som for første gang skal delta i demokratiet vårt, sier Monica Mæland (H) til Dagbladet.

Prosjektredaktør for Folkeopplysningen, Jan Egil Ådland, forteller Dagbladet at de har laget en episode om demokratiet, og at de har ønsket å gi publikum de riktige redskapene for å forstå hvilke faktorer som påvirker oss.

- Essensen er at en av NRKs viktigste oppgaver er å beskytte og styrke demokratiet. I et samfunn der ting blir mer uoversiktlig, ønsker vi å gi publikum noen redskap for å forstå hvilke faktorer som påvirker valgene våre - i jungelen av budskap, sier han.