Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Budsjettforhandlinger:

Solberg venter tøffe forhandlinger: - Vi kan ikke bruke så mye penger

Svært lite er klart idet arbeidet med neste år statsbudsjett nå starter – annet enn at prosessen også i år blir svært krevende, ifølge statsministeren.

Hurdal  20180312.
Statsminister Erna Solberg ankommer  regjeringens budsjettkonferanse på Hurdalsjøen hotell.
Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Hurdal 20180312. Statsminister Erna Solberg ankommer regjeringens budsjettkonferanse på Hurdalsjøen hotell. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det blir en tøff budsjettkonferanse, slo statsminister Erna Solberg fast da hun ankom Hurdalssjøen hotell mandag formiddag.

Den første budsjettkonferansen er starten på en langvarig prosess som skal kulminere med at regjeringen legger fram et budsjett for Stortinget. Også 2019 har sine særegne utfordringer, ifølge statsministeren.

– Vi har hatt noen tøffe konferanser tidligere, både med oljeprisfallet og flyktningkrisen som gjorde at handlingsrommet var veldig lite en periode. Nå er utfordringen snarere at det går veldig bra i Norge, sa Solberg.

Når statsrådene fra Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre starter dragkampen om hvor mye penger de får å rutte med i 2019, er bakteppet at det går bedre med norsk økonomi. Dermed er det mindre behov for å smøre på med oljepenger. Prioriteringene blir tøffere – tiden da «alle» kan forvente å få mer over statsbudsjettet, er over for denne gang.

– Vi kan ikke bruke så mye penger i offentlig sektor, for da mister vi mye av gevinsten vi har fått de siste årene, sa Solberg.

Budskapet er det samme som Frp-leder og finansminister Siv Jensen sa på Frps landsstyremøte forrige helg, og som finanspolitisk talsperson Helge Andre Njåstad i Frp formidlet overfor Dagbladet i helga.

Njåstad forventer fortsatt skattekutt, men advarer mot et stramt budsjett.

- Pilene peker i riktig retning for landet. Vår pedagogiske oppgave blir da å fortelle folk at vi på tross av det ikke kan bruke mye ekstra på statsbudsjettet og de offentlige utgiftene, for å på den måten sørge for at mest mulig av veksten kommer i privat sektor, sa Njåstad til Dagbladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling