TAUS: Statsminister Erna Solberg viser heller til UD på spørsmålet om hun støtter EUs krav om frigivelse av Liu Xiaobo. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
TAUS: Statsminister Erna Solberg viser heller til UD på spørsmålet om hun støtter EUs krav om frigivelse av Liu Xiaobo. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Solberg vil ikke svare på om hun støtter EUs krav om frigivelse av Liu Xiaobo

EU krever at Kina slipper Liu Xiaobo fri, og USA og Frankrike har tilbudt seg å ta imot den kreftsyke fredsprisvinneren. Men Erna Solberg er taus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EUs utenrikssjef Federica Mogherini, som representerer 28 land, stilte seg fredag bak et bredt uttalt krav om at Liu Xiaobo må slippe fri.

– I lys av Nobels fredsprisvinner Liu Xiaobos sviktende helse og alvorlige tilstand forventer EU at Kina umiddelbart innvilger prøveløslatelse på humanitært grunnlag og lar ham motta medisinsk behandling der han måtte ønske, i Kina eller i utlandet, heter det blant annet i den klare uttalelsen fra Mogherini.

Hun erklærte samtidig at EU forventer at Kina fjerner alle reiserestriksjoner som gjelder Lius kone Liu Xia og parets øvrige familie.

– De må kunne møtes og ta imot besøk fra hvem de skulle ønske og få anledning til å kommunisere fritt med verden utenfor, sier Mogherini.

Tilbyr behandling

Flere internasjonale ledere og diplomater har tatt til orde for at fredsprisvinneren må slippes fri etter at det ble kjent at han lider av uhelbredelig leverkreft.

Både Frankrike, USA og Taiwan har tilbudt seg å ta imot Liu. Det franske utenriksdepartementet ba Beijing om å slippe fredsprisvinneren fri på humanitært grunnlag og sørge for at han får den behandlingen han trenger der han måtte ønske, skriver Franceinfo.

Likeledes sa USAs nye ambassadør til Kina, Terry Branstad, at Liu bør få muligheten til å reise til utlandet for behandling hvis det kan være til hjelp.

Kinesiske myndigheter ser ikke med blide øyne på de internasjonale reaksjonene.

– Ingen land har rett til å blande seg og komme med uansvarlige kommentarer om indre anliggender i Kina, uttalte en talsmann for landets utenriksdepartement forrige uke.

Solberg vil ikke svare

På valgkamp i sommervarmen i Norge vil Høyre-statsminister Erna Solberg ikke snakke noe om Liu Xiaobo.

– Det er Utenriksdepartementet som håndterer den saken, sa Solberg til Aftenposten under et barnesykkelritt i Sørum lørdag.

Statsministeren svarte på samme måte da NTB spurte henne om Liu på torsdag.

– Jeg henviser bare til Utenriksdepartementets uttalelse om det, sa Solberg.

Utenriksminister og partifelle Børge Brende har imidlertid heller ikke kommet med noen uttalelse i sakens anledning. Den eneste uttalelsen fra UD siden Liu Xiaobo ble lagt inn på sykehus, kom fra kommunikasjonssjef Frode O. Andersen til NTB sist mandag:

– Nyheten om at Liu Xiaobo er innlagt på sykehus med uhelbredelig kreft er trist. Våre tanker går til han og hans familie.

Toppmøte i Tyskland

Det knytter seg nå interesse til hvordan den tyske statsministeren Angela Merkel vil håndtere saken. Hun har hittil forholdt seg taus, men er under press på hjemmebane om å ta opp saken når den kinesiske presidenten Xi Jinping kommer til Tyskland i forbindelse med G20-møtet kommende uke – der også Solberg vil være til stede.

I mellomtiden fortsetter en rekke organisasjoner for ytringsfrihet å engasjere seg i saken, blant dem norske PEN.

Mer enn 150 tidligere nobelprisvinnere har undertegnet en appell til den kinesiske presidenten om at Liu Xiaobo og hans kone må få tillatelse til å reise til USA for behandling.

(NTB)