Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Statsministeren mener Sandberg brøt reglene

Solbergs svar får Ap til å stusse

Arbeiderpartiets Terje Lien Aasland skjønner ikke hvordan Per Sandberg kan ha statsminister Erna Solbergs tillit etter å ha lest hennes svarbrev til Stortinget.

ViL HA SAMTALE: Fiskeriminister Per Sandberg har bedt PST om en samtale etter medieomtalen av forholdet til Bahareh Letnes. Her er paret fotografert utenfor Sandbergs leilighet på Frogner I Oslo. John T.Pedersen / Dagbladet
ViL HA SAMTALE: Fiskeriminister Per Sandberg har bedt PST om en samtale etter medieomtalen av forholdet til Bahareh Letnes. Her er paret fotografert utenfor Sandbergs leilighet på Frogner I Oslo. John T.Pedersen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Svaret fra statsministeren er veldig tydelig: Per Sandberg har brutt regler og rutiner for statsråder. Han har gjort det med viten og han har gjort det flere ganger. Jeg er forundret over at Sandberg fortsatt har hennes tillit, sier Aasland til Dagbladet.

Det var Aasland som i forrige uke stilte statsministeren skriftlig spørsmål om flere forhold ved Sandbergs feriereise til Iran med kjæresten Bahareh Letnes.

I svaret fra Solberg, som Dagbladet har fått tilgang til, slår statsministeren fast følgende:

- Per Sandberg har ikke fulgt sikkerhetsråd og rutiner for bruk av mobiltelefon og varsling av reise.

Skulle ha vært varslet

- Mitt kontor ble varslet om Per Sandbergs feriereise til Iran den 24. juli. I tråd med gjeldende rutiner beskrevet i Håndbok for politisk ledelse skulle Statsministerens kontor vært varslet om reisen i forkant, skriver Solberg videre.

IKKE FULGT: Statsminister Erna Solberg (H) fastslår i brev til Stortinget at fiskeriministeren har brutt sikkerhetsråd og rutiner. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
IKKE FULGT: Statsminister Erna Solberg (H) fastslår i brev til Stortinget at fiskeriministeren har brutt sikkerhetsråd og rutiner. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Vis mer

Sandberg har selv beskrevet turen til Iran som en privat feriereise, men i brevet slår statsministeren fast at en statsråd alltid er statsråd og at hun forventer at sikkerhetsråd og gjeldende rutiner følges uansett.

Videre konsekvenser for Sandberg ser statsministeren ikke ut til å vurdere:

- Fiskeriministeren er klar over at han har gjort feil og sier at han har tatt lærdom av dette og vil følge sikkerhetsråd og rutiner heretter.

Ber om samtale

SVs Torgeir Knag Fylkesnes sendte i forrige uke et eget skriftlig spørsmål til fiskeriminister og Frp-nestleder Per Sandberg om reisen til Iran. I svaret som kom mandag, og som Aftenposten først omtalte, går det fram at Sandberg har bedt om en samtale med Politiets sikkerhetstjeneste.

Bakgrunnen er omtalen av forholdet mellom Sandberg og hans reisefølge Bahareh Letnes.

- Omtalen av vårt forhold har medført mye oppmerksomhet og spekulasjoner og det er stilt spørsmål om Bahareh Letnes sin bakgrunn, som jeg ser behov for å adressere, skriver Sandberg.

Fra PST kommer positive signaler til Sandbergs ønske om et møte.

- I vårt mandat inngår det å gi råd og anbefalinger til myndighetspersoner. Et av rådene er å ikke ta med egen telefon til land vi ikke har sikkerhetspolitisk samarbeid med, sier seniorrådgiver Annett Aamodt i PST til Dagbladet.

I brevet til Stortinget oppgir han at han reiste med sitt private pass, ikke med tjenestepass, og på turistvisum.

- Selv om jeg ikke hadde møter med representanter for landets myndigheter eller næringsliv så er en statsråd alltid statsråd, fortsetter han.

Telefonen levert

Sandberg skriver videre at han ikke handlet i tråd med rådene fra sikkerhetstjenestene og gjeldende rutiner da han tok med seg mobiltelefonen og ikke varslet om reisen.

- Etter reisen er mobiltelfonen overlevert til PST. Jeg har fått ny mobiltelefon og nytt simkort, samt gjennomført andre sikkerhetstiltak som å bytte passord, fortsetter han.

Sandberg medgir i brevet at han har tilgang til departementets saksbehandlingssystem via mobiltelefonen, men framholder at det er "omfattende sikkerhetsløsninger" knyttet til denne tilgangen.

- Jeg vil understreke at gradert informasjon etter sikkerhetsloven ikke sendes på e-post eller SMS, og slike dokumenter ligger ikke på mobiltelefonen, understreker han.

Flere spørsmål

Fylkesnes merker seg at Sandberg i svarbrevet oppgir at departementets saksbehandlingssystem lå inne på telefonen han hadde med.

- Nå blir det jo et spørsmål om omfanget av informasjon som kan ha kommet på avveie. Utover dette så har vi iallfall fått ettertrykkelig slått fast at en statsråd er statsråd også når han eller hun er på ferie, sier SV-representanten med et smil.

Fylkesnes sendte tidligere mandag et eget skriftlig spørsmål til statsministeren om saken. Der spør han om flere i regjeringsapparatet kan ha tatt med jobbtelefonen til høyrisikoland.

- Solberg har sagt at det er ulik praksis fra departement til departement når det gjelder bruk av jobbtelefon på reise til høyrisikoland. Det er overraskende, all den tid rådet fra sikkerhetsmyndighetene er entydig: Ikke ta med jobbtelefonen, sier Fylkesnes til Dagbladet.

Fylkesnes mener det er grunn til å tro at flere regjeringstopper kan ha gjort som Sandberg gjorde da han reiste på den mye omtalte turen til Iran i sommer.

SAKEN: Per Sandberg (Frp) reiste til Iran på ferie med sin kjæreste Bahareh Letnes, noe han kalte en «privat og spontan ferietur». Turen har skapt kaos og nå sitter mange med ubesvarte spørsmål. Vi forklarer deg hva saken egentlig handler om. Video: Anna Näumann / Dagbladet / NRK Vis mer

- Det er spesielt at statsministeren bagatelliserer Sandbergs reise. Hun sier det er lov å gjøre feil. Men med risikoen som dette skaper, er det rart at statsministeren tar det så med ro. Det kan tyde på at Sandberg ikke er alene om å ha tatt med seg jobbtelefonen til høyrisikoland, sier Fylkesnes til Dagbladet.

Torgeir Knag Fylkesnes i SV vil ha svar fra statsministeren.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Torgeir Knag Fylkesnes i SV vil ha svar fra statsministeren. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer

Han definerer høyrisikoland som land Norge ikke har sikkerhetssamarbeid med og som er aktive på etterretningsfronten.

- Russland, Kina og Iran er spesielt trukket fram, sier Fylkesnes.

Han åpner for at saken kan bli aktuell for kontrollkomiteen på Stortinget, dersom det viser seg at Sandberg ikke er alene om å ha tatt meg seg jobbtelefonen, i strid med rådene fra Politiets sikkerhetstjeneste.

- Brevet fra Knag Fylkesnes er mottatt, nødvendig informasjon vil bli innhentet og brevet vil bli besvart innen Stortingets frist, sier kommunikasjonssjef Trude Måseide ved Statsministerens kontor til Dagbladet.

Kritiserer Solberg

Arbeiderpartiets utenrikspolitiske talskvinne Anniken Huitfeldt kritiserte statsministeren for håndteringen av saken da hun gjestet NRKs Politisk kvarter mandag morgen.

KLAR TALE: Da statsminister Erna Solberg møtte pressen forrige uke på Norway Cup, innrømte hun at statsråd Per Sandberg har brutt reglene under sin feriereise til Iran. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet, Video: NTB Scanpix Vis mer Vis mer

– Hvis Per Sandberg hadde vært ansatt på høyt nivå i Forsvaret eller Utenriksdepartementet, så ville han trolig mistet sikkerhetsklareringen. Nå må Erna Solberg avgjøre om hun har tillit til ham, sa Huitfeldt.

– Jeg har vanskelig for å se at Sandberg ville fått sikkerhetsklarering med den grove uforstanden han har utvist ved flere anledninger, fortsatte hun.

I radiodebatten avviste Høyre-nestleder og kunnskapsminister Jan Tore Sanner påstanden om at Sandberg ville ha blitt fratatt sikkerhetsklareringen og kalte den «en grov feil».

To ganger

Fiskeriminister Per Sandberg (Frp) har vedgått og beklaget at han brøt sikkerhetsrutinene da han i sommer reiste til Iran med kjæresten Bahareh Letnes uten å varsle statsministeren om turen på forhånd.

Han hadde dessuten tatt med seg tjenestetelefonen, hvor regjeringens saksbehandlingssystem var installert. Det samme skjedde da Sandberg var på besøk i Kina i mai i år, kunne Dagens Næringsliv fortelle i forrige uke.

Men under sine til nå tre besøk til Russland som fiskeriminister hadde Sandberg lånetelefon og brukte ikke annet elektronisk jobbutstyr, opplyser Nærings- og fiskeridepartementet til Dagbladet.