Soldat ranet egen leir

En 20-årig svensk vernepliktig ranet natt til i går en militærleir ved den svenske byen Eskilstuna for våpen og ammunisjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Soldaten hadde gjort en vaktrunde, da han sammen med partneren lenket sammen vaktstyrken på ti mann. Så stakk de av i en minibuss.

I går kveld var de to ranerne ennå på frifot. Minibussen som ble brukt under ranet, ble funnet igjen i Stockholm ved nitida i går morges.

Politiet i Stockholm tror ransutbyttet er en plass i den svenske hovedstaden. Politiet hadde i går sikkerhetsstyrker plassert flere steder i Stockholm.

Det dramatiske militær-ranet skjedde etter 20-åringens vaktrunde klokka halv tre natt til søndag. Da 20-åringen kom inn i vaktlokalene, rettet han våpenet sitt mot medvaktene og tok kontroll over dem.

20-åringen slapp så inn en bevæpnet og maskert partner, og de to lenket sammen vaktstyrken.

«Idiotisk ran»

De to ranerne stakk av i minibuss med 11 skuddklare automatgevær av typen AK5, 1200 skarpe skudd, to skuddsikre vester, to hjelmer og to beskyttelsesmasker.

Først klokka 05.00 klarte en soldat å rive seg løs og slå alarm.

Politiet i Stockholm har store problemer med å forstå motivet bak ranet.

- Vi forstår ikke hvorfor noen begår et så idiotisk ran, der den vernepliktige er fullt ut synlig mens den andre er maskert, sier Björn Pihlblad i Stockholmspolitiets informasjonsavdeling. Den 20-årige raneren kom til leiren i februar, og skulle avtjene 7,5 måneders førstegangstjeneste som vaktsoldat.

Før han kom til leiren skal han ha vært servitør ved en finere restaurant i Stockholm. 20-åringen er ifølge Pihlblad tidligere straffet.

- Det var for fem år siden, og forbrytelsen anses som uinteressant i denne sammenheng, sier Pihlblad.

Ekstremist

20-åringen skal ikke ha voldt problemer på regimentet tidligere.

Ved en pressekonferanse i Strängnäs i går ettermiddag sa regimentssjef Peter Lundberg at de i løpet av dagen hadde kontrollert at personalet hadde fulgt de nye og strengere reglene som ble utferdiget etter et liknende ran mot LV 3 i Norrtälje i januar.

- Slik vi ser det har alle bestemmelser og regler blitt fulgt, sa Lundberg. Han ønsker nå enda strengere regler for utvelging av vaktpersonale.

Ifølge tidligere klassekamerater skal 20-åringen tidligere ha vært en del av et høyreekstre