Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Soldat-telefon mot selvmord

Over 2000 tidligere FN-soldater har psykiske skader. Opp til 300 av dem - etter måneder og år i fredens tjeneste - har begått selvmord eller blitt drept i ulykker. Nå har soldatene opprettet kontakttelefon for FN- og NATO-veteraner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Over 55000 norske menn og kvinner har kjempet i fredens tjeneste. I felten er FN-soldatene Forsvarets ansvar. Etter endt tjeneste blir de overlatt til seg selv.

- Soldatene føler seg totalt sviktet. De er fortvilet over at det ikke finnes et tilbud fra Forsvarets side. I Forsvaret hersker det en bruk-og-kast-mentalitet. De sender unge menn og kvinner ut i fredens tjeneste uten å ha et behandlende hjelpeapparat når soldatene kommer hjem, sier Per Morten Bjørnstad, en av initiativtakerne bak soldatenes kontaktelefon.

Siden 1988 har han vært talsmann for FN-soldater som har fått problemer etter hjemkomst. Selv var Bjørnstad i Libanon i 1978. Traumatiske opplevelser der satte ham ut av spill i mange år; nå hjelper han andre FN-veteraner med psykiske seinskader.

- Mange av veteranene er bitre og i ubalanse, og væpnet. De er mennesker som trenger hjelp. De er ei gjenglemt og farlig gruppe som kan begå desperate handlinger, sier Bjørnstad, som er blitt nedringt av medsoldater.

- Hensikten med kontakttelefonen er at vi kan fange opp og gi kameratstøtte til veteraner som har fått psykiske problemer etter NATO- eller FN-tjeneste, sier Bjørnstad.

Dramatikk

En UNIFIL-rapport som kom i 1993, avdekket et skrikende behov for oppfølging av FN-personell som har opplevd krigens dramatikk, og som er blitt rammet av posttraumatisk stressyndrom (PTSD).

- Mørketallene rundt selvmord og psykiske lidelser er store. Mange av FN-og NATO-soldatene som kontakter oss sliter med selvmordstanker og angst. Forsvarets maskineri jobber altfor seint med å gjøre noe med problemet. I mellomtida mister vi folk, sier Per Morten Bjørnstad til Dagbladet.

Han anklager Forsvaret for å legge lokk på problematikken. - De frykter at det vil skade rekrutteringen av nye FN-og NATO-soldater, sier Bjørnstad.

Voldsom død

Forsvaret har registrert en høyere frekvens av voldsom død hos tidligere FN-soldater enn befolkningen av samme kjønn og alder ellers. Nå skal Forsvaret granske dødsfall blant soldater som tjenestegjorde i norske FN-styrker i utlandet i årene 1978 til 1996. Beregninger viser at opp til 300 tidligere FN-soldater har tatt sitt eget liv eller er omkommet i ulykker.

Lars Mehlum, overlege ved kontoret for katastrofepsykiatri ved Sanitetsstaben i Forsvarets overkommando, mener tilbudet til soldatene stadig blir bedre.

- Vi har blant annet opprettet et stressmestringsteam, med fagfolk som er spesialutdannet til å drive forebyggende virksomhet, samt fange opp risikotegn og symptomer, sier overlege Lars Mehlum.

I Oslo i dag starter et nordisk seminar om stressmestring i internasjonale militære operasjoner.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!