Soldatdrap avdekker kultur fylt av sex, alkohol og vold

Nye dokumenter viser mer av bakteppet for drapet på den amerikanske elitesoldaten Logan J. Melgar (34) i Mali i juni 2017.

DREPT: Den amerikanske sersjant Logan J. Melgar ble drept 4. juni 2017 i Mali. Foto: U.S. Army
DREPT: Den amerikanske sersjant Logan J. Melgar ble drept 4. juni 2017 i Mali. Foto: U.S. ArmyVis mer

LOS ANGELES (Dagbladet): Dokumenter fra etterforskningen avdekker nå en brutal kultur med drikking, sex og vold, skriver Washington Post.

Sersjant Logan J. Melgar (34) ble funnet død 4. juni 2017 i boligen han delte med andre i spesialstyrken i Mali. Fire andre elitesoldater er tiltalt for drapet.

Kvelertak

Melgar skal ha blitt drept da de fire medsoldatene tvang seg inn på rommet hans med en slegge etter en lang og fuktig bytur. Væpnet med gaffateip skal planen ha vært å lære ham en lekse fordi han hadde forlatt dem i trafikken på vei til en fest ved den franske ambassaden.

En av de andre soldatene, som var en ekspert på kampsport, skal ha holdt Melgar i et kvelertak mens de andre forsøkte å teipe sammen beina hans. Da de skulle forsøke å binde fast hendene også, merket de at han ikke pustet.

- På dette tidspunket prøvde vi umiddelbart å starte gjenopplivingsforsøk. Han responderte ikke, så vi la ham ned og begynte med munn-til-munn mens vi fjernet teipen, sier en av de siktede soldatene i en skriftelig beskrivelse av drapsnatta.

To av de tiltalte soldatene forsøker nå å inngå en avtale med påtalemyndighetene. Målet er trolig å si seg skyldig og samarbeide i bytte mot redusert straff, skriver Daily Beast.

De to soldatene er Kevin Maxwell og Adam C. Matthews. I tillegg er også Mario Madera-Rodriguez og Anthony E. DeDolph siktet i saken.

Anstrengt forhold

Forsvareren til Maxwell, Brian Bouffard, sier til Washington Post at mennene ikke ønsket å skade Melgar.

Forsvarer for Matthews, Grover Baxley, sier til avisa at Matthews vil si seg skyldig i de mindre alvorlige tiltalepunktene, og håper det vil redusere straffen til maksimalt ett år i fengsel.

Dokumentene Washington Post har fått tilgang til, beskriver hvordan det skal ha vært et anstrengt forhold mellom blant andre Melgar og DeDolph i flere måneder før drapet.

- Logan, Tony, alle gjorde det, sier en annen soldat i dokumentene om en kultur med svært mye drikking.

Melgar hevdet på sin side at andre soldater tok med seg prostituerte hjem. Andre soldater har ikke svart direkte på dette i dokumentene, men sier at det foregikk utroskap der.

POLITIDRAP: Thompson Nguyen (27) hadde flere stikkvåpen på seg da politiet skjøt og drepte ham på et gasskraftanlegg i USA. Video: San Jose politidistrikt via LiveLeak Vis mer

Skjebnesvanger natt

Planen om å straffe Melgar på den skjebnesvangre natten skal ha blitt lagt på en nattklubb kalt Byblos mens soldatene konsumerte øl og whiskey.

Melgar skal ha kommet hjem noen timer seinere etter å ha forlatt de andre soldatene og dratt på fest i den franske ambassaden.

- Slegga var ikke nødvendig for å komme oss inn i Melgars rom, men vi brukte den fordi vi tenkte at bråket den skapte ville overraske ham ytterligere, skriver Matthews, som bare var på besøk i Mali i noen få dager.

I løpet av få minutter gikk det hele fryktelig galt.

I timene etterpå skal de fire soldatene angivelig ha lagt en plan for å dekke over hendelsen.

Drepte Melgar var fra Lubbock i Texas og vervet seg til den amerikanske hæren i 2012. I 2013 begynte han på opplæring hos spesialstyrkene. Han tjenestegjorde to ganger i Afghanistan.

NB! STERKE INNTRYKK: En video, som viser hvordan to kvinner og to barn blir skutt og drept av soldater, ble først avfeid som «fake news» av kamerunske myndigheter. Etter undersøkelser gjort av BBC Africa, er myndighetene nå tatt i løgn. Redigering: Marie Røssland / Kilde: BBC Vis ... Vis mer