- Soldatdrap var terrorangrep

Innenriksdepartementet i Kuwait sier at mennene som drepte en amerikansk soldat i ettermiddag, var terrorister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En annen amerikansk marinesoldat ble såret.

Ifølge en talsmann for Pentagon deltok de to amerikanske soldatene i en øvelse på den kuwaitiske øya Falaika da de ble beskutt tirsdag formiddag lokal tid.

De to angriperne kjørte forbi i en liten lastebil og skjøt mot soldatene. Soldatene skjøt tilbake, og de to ble drept, opplyste Pentagon.

Terrorhandling

Kuwaits innenriksdepartement sa tirsdag kveld at angrepet på de amerikanske marinesoldatene tidligere på dagen var en terrorhandling.

Myndighetene sa samtidig at de to angriperne som begge ble drept var kuwaitere, og oppga navnene deres. De to var den 26 år gamle Jassem Mubarak al-Hajri og den 21 år gamle Anas Ahmad Ibrahim al-Kandari.

Innenriksdepartementet sa ingenting om hvorvidt de to tilhørte ytterliggående islamske grupper, men sikkerhetskilder sier til nyhetsbyrået Reuters at de trolig gjorde det.

Selvforsvar

Ifølge en talsmann for USAs femte flåte som arrangerer øvelsen, ble angriperne skutt i selvforsvar. Amerikanerne har satt i gang etterforskning av saken, opplyste han.

På spørsmål fra reportere om det var snakk om en terrorhandling, svarte en kuwaitisk talsmann:

-Det ville vært rart, særlig siden området er under amerikansk kontroll.

Det var forvirring rundt hva som skjedde med de to angriperne, fordi Pentagon først opplyste at de to var såret og arrestert, og deretter at de var drept. Pentagon-talsmann David Lapan sa at angriperne trolig var sivile, og ikke kuwaitiske militære, men at deres identitet eller nasjonalitet ikke er bekreftet.

Våpen og ammunisjon ble funnet på dem.

Både USA og Kuwait deltar i den årlige øvelsen Eager Mace, men det var ingen kuwaitiske soldater til stede da skytingen foregikk, opplyste Lapan. Rundt 1.000 soldater deltar i øvelsen. Lapan kunne ikke bekrefte tidlige opplysninger om at soldatene skjøt med skarpt under øvelsen.

Pågrepet

En sikkerhetskilde i Kuwait opplyste at 26 andre personer som antakelig ikke hadde noe med øvelsen å gjøre, ble pågrepet på øya etter hendelsen. Han visste ikke om de ble sluppet fri etterpå.

Ifølge en kilde som ville være anonym, døde den amerikanske soldaten etter at han kom til sykehus i Kuwait av skader i halsen og magen. Den andre fikk skader i armen, og det var ventet at det ville gå bra med ham.

Falaika, som ligger 20 kilometer øst for Kuwait by, er den tettest befolkede av Kuwaits ni små Golf-øyer. Under Iraks sju måneder lange okkupasjon av Kuwait i 1991, gjorde Irak øya om til et fort og la ut miner. Alle innbyggerne flyttet til fastlandet, men noen familier har siden begynt å flytte tilbake selv om det militæret for det meste har overtatt øya.

(NTB)