ÅPNER ILD: Her løper den nordkoreanske soldaten for livet fra sine egne kolleger på vei til Sør-Korea. FN sier at Nord-Korea bryter våpenhvilen under denne hendelsen. Video: Ap via FN/ NTB Scanpix Vis mer

Soldaten overlevde så vidt den dramatiske flukten. Nå snakker han ut

Den tidligere soldaten forteller om sitt nye og gamle liv i et møte med sørkoreansk og japansk presse.

Videoklippene av den dramatiske flukten fra Nord-Korea gikk verden rundt. 13. november i fjor løp 24 år gamle Oh Chong-song over grensa til Sør-Korea, med nordkoreanske soldater hakk i hæl. Han ble truffet av seks skudd fra sine medsoldater, men kom seg så vidt over grensa.

I hans første intervju forteller Oh Chong-song til japansk og sørkoreansk media at han er «en ny person med et nytt navn» i Sør-Korea.

Havnet i «trøbbel»

I en militærjeep på Nord-Koreas side av den strengt bevoktede demilitariserte sonen mellom nord og sør, passerte Oh kontrollpunkter bemannet av nordkoreanske grensevakter før bilen kjørte seg fast i en grøft. De nordkoreanske grensevaktene var få meter fra soldaten da han løp ut av bilen. Like etterpå åpner de ild mot den tidligere kollegaen.

Sørkoreansk media skal ha hevdet at den unge soldaten var etterlyst for drap i Nord-Korea. Dette avviser Oh i intervjuet med den japanske avisa Sankei Shimbun. Intervjuet er oversatt av nyhetsbyrået AFP

Han hevder at han hadde drukket etter at han havnet i «trøbbel» med noen venner i militæret, men han utdyper ikke nøyaktig hva som hadde skjedd.

Etter at han kjørte gjennom det første kontrollpunktet, ble han redd for å bli henrettet, så han valgte å rømme.

Ble skutt av venner

Omkring 25 minutter etter skuddene falt, ble han funnet 50 meter inne på sørkoreansk side i grenseområdet. Situasjonen var dramatisk, men soldaten levde og ble fraktet i all hast til et sykehus.

Han ble operert flere ganger. Selv om det så mørkt ut, overlevde Oh. Noe av det første han husker etter operasjonen, skal være da han så det sørkoreanske flagget.

Soldatene som skjøt ham, var hans venner, men Oh forstår hvorfor de gjorde det.

- Hvis de ikke skjøt, ville de blitt straffet hardt. Hvis jeg var i deres situasjon, så ville jeg skutt meg også, sier han.

Underernært befolkning

Oh ble født inn i en militærfamilie. Han forteller at han levde et relativt komfortabelt liv da han vokste opp. I 2010 gikk han inn i militæret selv, og jobbet som sjåfør for en offiser.

Han forteller at sult er en stor del av livet i landet.

- Hvis du ikke har penger eller makt, så dør du i ei grøft, sier han ifølge CNN.

En FN-rapport fra 2017 slo fast at 10,5 millioner mennesker, altså 41 prosent av befolkningen, var underernært.

Landet har tidligere vært rammet av omfattende sultkatastrofer, og det anslås at mellom 100.000 og en million mennesker døde som følge av sult på midten av 90-tallet.

Ifølge rapporten har situasjonen forbedret seg siden 90-tallet, men dette er delvis et resultat av humanitær assistanse.

Ikke lojale

Utbredt mangel på mat og varer skal ifølge Oh ha ført til generell apati mot lederne i landet og en likegyldighet mot Kim Jong-un.

- Folk på min alder, rundt 80 prosent av dem, er likegyldige og føler ikke lojalitet til Kim.

- Det er naturlig å ikke ha noen interesse eller lojalitet siden det arvelig systemet blir tatt for gitt, uavhengig av dets manglende evne til å gi folket mat, sier han.

KIRURGEN: Lee Cook-jong behandlet den nordkoreanske pasienten Oh. Foto: REUTERS/Yang Hee-kyong
KIRURGEN: Lee Cook-jong behandlet den nordkoreanske pasienten Oh. Foto: REUTERS/Yang Hee-kyong Vis mer

Fått seg jobb og bil

Oh forteller til den japanske avisa at han ble skrevet ut fra sykehuset i februar, men at han fortsatt kommer innom for behandling. Sørkoreanerne ble så grepet av saken at kirurgen som behandlet Oh, Lee Cook-jong, ble svært kjent i landet.

Til sammen pumpet sykehuset tolv liter blod inn i soldatens kropp - mer enn dobbelt så mye blod som finnes i en normal menneskekropp.

- Han er en ganske sterk mann. Vi visste at vi ikke hadde mye tid å miste, sa Lee til Reuters i fjor.

Under et radiointervju forrige måned, fortalte kirurgen at Oh hadde fått seg både jobb og bil, og at han snart hadde kvittet seg med sin nordkoreanske aksent.