Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Pluss

Mer
Min side Logg ut
Du leser nå Dagbladet Pluss

«Soldaten som ikke kunne dø» ble nesten drept i Namsos

Sir Adrian Carton de Wiart slåss i tre kriger — og ble såret så mange ganger at han fortsatt er selve symbolet for britisk udødelighet på slagmarken.

OVERLEVDE ALT:  Carton de Wiart  (til venstre) ble såret gang etter gang, men ville alltid tilbake til fronten. Her er han avbildet med en britisk diplomat i Warsawa i 1921. Foto: Central News/ NTB Scanpix
OVERLEVDE ALT: Carton de Wiart (til venstre) ble såret gang etter gang, men ville alltid tilbake til fronten. Her er han avbildet med en britisk diplomat i Warsawa i 1921. Foto: Central News/ NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DAGBLADET PLUSS: Carton de Wiart (1880-1963) stammet fra en belgisk overklassefamilie og ble tidlig sendt på britisk kostskole. Som 19-åring i 1899 forlot han — uten foreldrenes viten - studiene og dro til Sør-Afrika for å melde seg som frivillig på britisk side i den andre boerkrigen.

Det bar rett i strid, og allerede under ilddåpen ble Wiart alvorlig såret av skudd i magen.  Turen gikk nå med ambulanseskip tilbake til England og krigseventyret var overstått for denne gangen — men Wiart valgte å forbli soldat. Da første verdenskrig brøt ut, befant Wiart seg i Afrika og ble nå sendt - med Somaliland Camel Corps — i strid der. Det ble til en DSO (Distinguished Service Order) for tapperhet, men prisen var at venstre øye ble liggende igjen på slagmarken. 

VELKOMMEN TIL

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

Takk for at du har kjøpt tilgang på Dagbladet Pluss
For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement
anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Du har allerede et gyldig abonnement.

For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement, anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Kjøpet ble avbrutt

Du valgte å kansellere kjøpet. Din konto ble ikke belastet. Vil du prøve igjen?