«Soldaten som ikke kunne dø» ble nesten drept i Namsos

Sir Adrian Carton de Wiart slåss i tre kriger — og ble såret så mange ganger at han fortsatt er selve symbolet for britisk udødelighet på slagmarken.

OVERLEVDE ALT:  Carton de Wiart  (til venstre) ble såret gang etter gang, men ville alltid tilbake til fronten. Her er han avbildet med en britisk diplomat i Warsawa i 1921. Foto: Central News/ NTB Scanpix
OVERLEVDE ALT: Carton de Wiart (til venstre) ble såret gang etter gang, men ville alltid tilbake til fronten. Her er han avbildet med en britisk diplomat i Warsawa i 1921. Foto: Central News/ NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

DAGBLADET PLUSS: Carton de Wiart (1880-1963) stammet fra en belgisk overklassefamilie og ble tidlig sendt på britisk kostskole. Som 19-åring i 1899 forlot han — uten foreldrenes viten - studiene og dro til Sør-Afrika for å melde seg som frivillig på britisk side i den andre boerkrigen.

Det bar rett i strid, og allerede under ilddåpen ble Wiart alvorlig såret av skudd i magen.  Turen gikk nå med ambulanseskip tilbake til England og krigseventyret var overstått for denne gangen — men Wiart valgte å forbli soldat. Da første verdenskrig brøt ut, befant Wiart seg i Afrika og ble nå sendt - med Somaliland Camel Corps — i strid der. Det ble til en DSO (Distinguished Service Order) for tapperhet, men prisen var at venstre øye ble liggende igjen på slagmarken. 

Allerede abonnent? Logg inn

Våre beste tilbud!

Dagbladet Pluss

Mer å snakke om.

PlussTotal

Få alt fra Dagbladet Pluss, Elbil24 Pro, KK Pluss og Se og Hør Pluss i samme pakke!

Du kan si opp når som helst.
Her finner du bruker- og abonnementsvilkår.