Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Soldaten som kjempet videre i jungelen i fire tiår etter at krigen var slutt er død

Hiroo Onoda (91) nektet å gi opp.

OVERGA SEG ETTER 29 ÅR:  Dette bildet ble tatt 11. mars 1974. Da overga fenmrik Hiroo Onoda seg på Filippinene, 29 år etter at Japan kapitulerte og 2. verdenskrig var slutt. Foto: AFP
OVERGA SEG ETTER 29 ÅR: Dette bildet ble tatt 11. mars 1974. Da overga fenmrik Hiroo Onoda seg på Filippinene, 29 år etter at Japan kapitulerte og 2. verdenskrig var slutt. Foto: AFP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

2. september ble Japan tvunget i kne, og måtte kapitulere. Andre verdenskrig var over. Men ikke for alle. Flere japanske soldater som var stasjonert på Filippinene ble kommandert til å slåss til siste mann.

Fenrik Hiroo Onoda  og flere andre soldater rømte ut i jungelen og fortsatt med geriljakrig. Onoda og de andre soldatene nektet å tro at keiserriket hadde gitt opp.

Gjennom femtitallet, sekstitallet og fram til midten av syttiåra kjempet de japanske soldatene i jungelen på Filippinene.

Lojal En etter en ble de tatt til fange eller drept. Men Hiroo Onoda ga ikke opp.

Etterretningsoffiseren var lojal mot den japanske militærkoden - som hadde lærte ham at døden var å foretrekke framfor å overgi seg.

I fire ti år gjemte Onoda seg på øya Lubang Island, 150 km sørvest for Manila. Mens tusenvis av japanske soldater ble sendt hjem, fortsatt Hiroo Onoda krigen.

Men Onoda var ikke alene. Flere hundre japanske soldater gikk i dekning, istedenfor å overgi seg eller begå selvmord. Noen ble tatt til fange, andre døde av sult og sykdom.

Sammen med tre menige soldater holdt Hiroo Onoda ut. Da de fant flygeblader og fikk høre radiomeldinger som proklamert at krigen var slutt for mange år siden, trodde de at det var amerikansk propaganda.

Ble erklært død Onoda, ble offisielt erklært død i 1959, men en student - Norio Suzuki - leita etter japanske soldater på Filippinene og fant Hiroo Onoda i 1974. Fenriken ba først den unge studenten om forsvinne. Først da Suzuki returnerte med bilder og den japanske regjeringen sendte en delegasjon bestående av Onodas bror hans tidligere kommandant ga soldaten opp og overga seg.

Før Hiroo Onoda reiste hjem til Japan fra Filippinene tilbød han sitt samuraisverd til Filippinenes daværende president Ferdinand E. Marcos og formelt overga seg.

Marcos benådet Hiroo Onoda og ga ham sverdet tilbake.

Folkehelt Da han samme år kom hjem til Japan, ble Hiroo Onoda tatt imot som en nasjonalhelt. Hjemkomsten til Tokyo ble en folkefest. Parader og taler. Hiroo Onoda ble hyllet som en folkehelt.

Hiroo Onoda giftet seg året etter med Machie Onuku og sammen flyttet de til Brasil, hvor han ble en suksessrik forretningsmann.

På åttitallet siden flyttet Hiroo Onoda hjem til Japan og startet en egen skole - Onoda Nature School, en overlevelsesskole for ungdom som ville være ut i naturen.

Hiroo Onoda har skrevet bok om sitt lange opphold i jungelen på Filippinene og det er laget flere dokumentar om livet hans.

DØD:  Den japanske krigshelten Hiroo Onoda døde fredag. For ham sluttet ikke 2. verdenskrig før i 1974, da overga han seg til myndighetene på Filippinene. Foto: AP
DØD: Den japanske krigshelten Hiroo Onoda døde fredag. For ham sluttet ikke 2. verdenskrig før i 1974, da overga han seg til myndighetene på Filippinene. Foto: AP Vis mer
Hele Norges coronakart