- Soldatene behandler palestinerne som dyr

JERUSALEM (Dagbladet): - Ikke engang i min villeste fantasi hadde jeg drømt at israelerne kunne gå fram på denne måten. Soldatene behandler palestinerne som dyr, sier den norske lederen av Det internasjonale Røde Kors-forbundet, Ola Skuterud.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skuterud er en av de få utlendingene som er igjen i den palestinske byen Ramallah, byen som israelerne erklærte som et militært område søndag. FN-medarbeidere, mediefolk og diplomater har trukket seg ut av området.

Men til tross for at den israelske hæren har bedt alle utlendinger forlate Ramallah, bestemte Skuterud seg for å bli.

Og hva Skuterud har sett og opplevd siden israelerne gikk inn i Ramallah fredag natt, har satt sterke spor i den erfarne hjelpearbeideren.

- Jeg hadde aldri trodd at det går an å få plassert så mange stridsvogner og soldater inn i et område. Det som pågår nå er forferdelig.

Brutalt revet bort

Nordmannen har jobbet som hjelpearbeider i flere krigsherjede områder, deriblant under borgerkrigen i Somalia. Aldri har han opplevd noe som kan sammenliknes med israelernes operasjoner de siste dagene:

Søndag ble et sykehus ble invadert av israelerne. I går trakk de seg ut. I stedet sprengte de seg inn i hjelpeorganisasjonen Medical Cares lokaler, som blir drevet av Mustafa Bargouthi.

- Dette er ille, ille, ille. Etter at de sprengte seg inn i kontorene til Medical Care, arresterte de alle hjelpearbeiderne og det medisinske personalet. De bakbandt personene, og lot dem ligge på bakken. Der ble de behandlet meget brutalt, sier Skuterud.

Han og flere av hans kolleger i Røde Kors dro opp til Medical Care for å bistå hjelpearbeiderne.

- Men da vi kom opp dit, ble vi brutalt drevet bort med våpen. Nå har israelerne bestemt seg for at Ramallah er et militært område, og med det mener israelerne at de kan gjøre hva de vil. Jeg hadde aldri drømt om at jeg skulle oppleve noe slikt, gjentar Skuterud rystet.

Mustafa Bargouthi sjøl fordømmer israelernes inntog i flere palestinske byer. Han ber det internasjonale samfunnet be Israel stoppe okkupasjonen av de palestinske områdene.

- Personene som blir skadd ligger blødende igjen i gatene. Hjelpemannskapene får ikke gjøre jobben sin. Nå risikerer vi at folk blør i hjel, sier Bargouthi til BBC.

Mangler mat

Ifølge Det internasjonale Røde Kors er minst 20 personer drept og minst 60 mennesker skadd.

- Men hjelpearbeiderne blir hindret i å gjøre jobben sin. Derfor er nok antall skadde og drepte høyere. Vi har ikke oversikt, sier Skuterud.

De to siste nettene har det vært forholdsvis rolig i Ramallah, men natt til tirsdag frykter Skuterud ytterligere opptrapping.

- Israelernes forflytninger her i Ramallah tyder på at dette blir ei forferdelig natt, sier Skuterud.

På femte dagen er palestinerne i byen innestengt i sine hus i byen hvor Yassir Arafat har sitt hovedkvarter. Det betyr at matrasjonene minker drastisk. Så også vann- og medisinrasjonene til folk. Alle butikkene i Ramallah er stengt. Gatene er revet opp. Det samme er strøm- og vannledninger. I tillegg er mange hus og biler ødelagt.

Israelerne har også tatt over en del av palestinernes private hus, som de nå bruker som militærbaser.

- Når du ser stridsvogner skyte på biler - bare for moro skyld... Når du ser at hjelpearbeidere blir forhindret i å gjøre arbeidet sitt... Dette er uholdbart, sier Skuterud.

I dag drar han til Jerusalem for å møte kona, Kari Skuterud. I morgen har han igjen tenkt seg tilbake til Ramallah.

- Dette er en påkjenning for familien, men jeg vil forsøke å dra tilbake til Ramallah igjen. Det nytter ikke å være redd. Hvis jeg blir det, må jeg imidlertid komme meg ut, sier hjelpearbeideren.

KRIGSOMRÅDE: Palestinske menn legger seg ned i gata for å overgi seg til de israelske styrkene i Ramallah. Søndag ble Ramallah erklært militært område, og alle utlendinger ble bedt om å forlate byen.
UMENNESKELIG BEHANDLING: - Ikke engang i min villeste fantasi hadde jeg drømt at israelerne kunne gå fram på denne måten. Soldatene behandler palestinerne som dyr, sier den norske lederen av Det internasjonale Røde Kors-forbundet, Ola Skuterud. Han har sett litt av hvert i sin tid for Røde Kors og har blant annet blitt holdt som gissel i Somalia.