Soldatene er i Afghanistan for å krige, men kan få seg en venn for livet

Dyrehjem jobber for å sende soldatene hjem med en firbeint venn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Midt i krigsdramaet i Afghanistan jobber ei gruppe dyreelskere for å sørge for at også dyrene i det krigsherjede landet skal ha det bra.

Den britiske stiftelsen Nowzad jobber med dyrevern i landet og tar seg særlig av hunder, katter og aper som trenger hjelp.

For dyras kår i Afghanistan er ofte ganske ille. Ifølge Reuters kan løshunder risikere å bli skutt eller forgiftet hvis de vandrer gatelangs.

Nowzad tar dyrene inn, pleier dem og gir dem mat. Så starter jobben med å finne nye hjem til dyra. Da er det ofte de internasjonale soldatene stiftelsen henvender seg til.

Ifølge deres egen nettside har de funnet nye hjem til afghanske hunder i blant annet Storbritannia og USA. I videoen over kan du bli med inn i hundehjemmet og se noen av hundene som venter på å få seg en soldat for seg selv.

Men det er ikke bare hundene som har godt av å komme seg vekk fra det krigsherjede landet. For mange av soldatene kan det å få seg en firbeint venn være god medisin etter tjenestegjøringen i Afghanistan.

- Hjelper mot post-traumatisk stress - Hunder har vist seg å hjelpe folk som lider av post-traumatisk stress. Man sender hunder inn på sykehus og til veteranforeningene. Så soldatene som har adoptert en hund her har allerede begynt å motvirke lidelsen, sier Pen Farthing, mannen som stiftet Nowzad.

Det kan med andre ord virke som en vinn-vinn situasjon. Farthing har ifølge stiftelsens nettside jobbet for dette siden han ankom Now Zad som soldat, og så at det ikke bare var menneskene der som trengte hjelp.

- Da vi først kom til Now Zad brøt jeg opp et bikkjeslagsmål som foregikk like utenfor leiren vår. Det jeg ikke visste da var at en av de kjempende hundene skulle bli en god venn av meg. Jeg kunne ikke si nei til de store, triste øyene, sier Farthing.

Han startet et hundehjem og i løpet av de neste månedene kom det stadig nye hunder til hjemmet. Ved hjelp av donasjoner er dyrehjemmet blitt stadig større over de siste årene.

- Fantastisk Den amerikanske hæren er blant dem som har hyllet dyrehjemmet.

- De fleste forstår ikke hva slags forhold soldater og dyr får i en krigssone. Det er et bånd som ikke blir brutt så lett og å få muligheten til å ta med seg disse dyra hjem til Statene er en fantastisk ting for soldatene som finner seg en venn, sier oberstløytnant Joseph Crocitto til army.mil.

Oberstløytnanten fikk selv med seg to hunder og en katt hjem fra Afghanistan.

- Nowzad er en fantastisk organisasjon. De gjør alt de kan for at de som elsker hverandre kan holde sammen. Det er umulig å beskrive båndet mellom soldatene og dyra med ord. Jeg er stolt over å ha fått være del av det, sier han.

Trolig ikke noe de norske gjør Også Norge har soldater i landet, men major og presse- og informasjonsoffiser Ivar Moen ved Fellesoperativt Hovedkvarter (FOH) sier til Dagbladet at han ikke tror norske soldater har gjort lignende.

- Jeg kan nok med stor trygghet si at dette ikke gjelder norske soldater, sier Moen etter å ha sjekket ut saken. Han vil ikke spekulere på om norske soldater kunne tatt med seg dyr hjem fra Afghanistan.

- Siden vi ikke har hørt noe om det finner vi ikke problemstillingen aktuell en gang. I så fall måtte det være en dialog med veterinærer og slikt, så vi hadde nok visst om det, sier han.