ÆRESVAKT:  Norske og utenlandske soldater står æresvakt for de falne soldatene i påvente av at de kan fraktes til Norge. Foto: Foto: Stephen Olsen /Forsvaret
ÆRESVAKT: Norske og utenlandske soldater står æresvakt for de falne soldatene i påvente av at de kan fraktes til Norge. Foto: Foto: Stephen Olsen /ForsvaretVis mer

- Soldatene på norsk jord innen fredag ettermiddag

Forsvaret jobber nå med detaljene for båretransporten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): I Meymaneh i Afghanistan står medsoldater fra inn og utland nå æresvakt for bårene med de fire, falne norske soldatene i påvente av at de kan fraktes hjem til Norge.

Forsvaret håper at det skal skje i løpet av arbeidsuka. De jobber nå med å få på plass de praktiske detaljene.

- Vi planlegger hvordan vi skal få de falne hjem, både de praktiske detaljene og det seremonielle.
Trolig blir det slik at bårene fraktes til først Mazar-e Sharif og videre derfra. Det jobbes for at de skal være på norsk jord innen fredag ettermiddag, sier pressetalsmann ved Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) oberstløytnant Vegard Finberg til Dagbladet tirsdag morgen.

Forsvarsminister Grete Faremo og forsvarssjef Harald Sunde varselet i går at de selv vil dra ned for å følge bårene hjem. Det endelige tidspunktet for når dette skjer er ikke fastsatt, og vil heller ikke bli offentliggjort av sikkerhetshensyn.

I tillegg vil noen av de falne soldatenes nærmeste kolleger være med på transporten.

- Hvem dette vil være vil variere for hver av soldatene, men det vil gjerne være noen de har jobbet sammen med, sier Finberg.