Krigen i Ukraina:

Soldatene raser: «Skadelig»

Mens kampene raste, erklærte Ukrainas forsvarsledelse at de hadde gjenerobret en landsby sør for Bakhmut. Det fikk soldatene på fronten til å rase.

RASTE: Soldater ved fronten i Donetsk fylke øst i Ukraina, raste tidligere i uka mot landets forsvarsledelse for det de beskrev som feilinformasjon. Foto: AFP / NTB
RASTE: Soldater ved fronten i Donetsk fylke øst i Ukraina, raste tidligere i uka mot landets forsvarsledelse for det de beskrev som feilinformasjon. Foto: AFP / NTB Vis mer
Publisert

Torsdag ettermiddag gikk Ukrainas viseforsvarsminister Hanna Maliar ut og erklærte at det ukrainske forsvaret hadde gjenerobret landsbyen Andrijivka.

Landsbyen ligger sør for Bakhmut i Donetsk fylke, hvor Ukraina har gjennomført offensive operasjoner den siste tida.

Det var bare ett problem: Kampene raste fremdeles rundt landsbyen.

ANDRIJIVKA: Ukraina skal ha tatt en liten landsby sør for Bakhmut. Video: 3. angrepsbrigade. Reporter: Vegard Krüger Vis mer

«Skadelige» uttalelser

Soldater fra Ukrainas 3. brigade, som kjemper i det aktuelle området, reagerte kraftig på uttalelsene fra Maliar.

De gikk selv ut på meldingstjenesten Telegram og langet ut mot forsvarsledelsen.

- Uttalelser som dette er skadelige og setter soldatene i fare, det påvirker hvordan styrkene plasseres ut, skrev brigaden.

Den pensjonerte generalløytnanten Arne Bård Dalhaug har stor forståelse for frustrasjonen de ukrainske soldatene ga uttrykk for.

- Slike uttalelser skaper en følelse av en ledelse med unødvendig stor avstand til den faktiske situasjonen på bakken, sier Dalhaug til Dagbladet.

S-400 «TRIUMF»: Ukraina har angrepet Krimhalvøya og ødelagt to russiske luftvernsystem som beskrives som Russlands dyreste og mest avanserte. Reporter: Vegard Krüger / Dagbladet TV Vis mer

- Uheldig, men ikke farlig

Dalhaug forteller at feilaktige eller avslørende uttalelser om en militær styrkes posisjoner, i teorien kan være skadelig.

- Hvis man for eksempel angir en posisjon fienden ikke er klar over, er det noe som selvfølgelig kan plukkes opp av fienden og brukes, sier Dalhaug, som var sjef for den norske Forsvarsstaben fra 2005 til 2008.

I dette tilfellet tviler imidlertid Dalhaug på at det har skjedd.

- Jeg har problemer med å se at det Maliar har sagt, har hatt noen praktisk betydning. Det framstår heller som en uheldig og klønete uttalelse. At uttalelsen har vært direkte risikabel for styrkene, tviler jeg på, gitt at uttalelsen var generell, sier Dalhaug.

Ukrainas viseforsvarsminister Maliar trakk uttalelsen seinere torsdag ettermiddag.

TATT TILBAKE: Ukraina skal ha tatt tilbake kontroll over flere oljeplattformer utenfor Krym. Video: GUR / Ukrainas forsvarsdepartement. Reporter: Vegard Krüger Vis mer

Tror ikke det var bevisst

Det gikk imidlertid ikke lang tid fra den ukrainske forsvarsledelsen trakk meldingen, til de sendte ut en ny - og korrekt - uttalelse om at Andrijivka var under Ukrainas kontroll.

Det skjedde fredag morgen.

- Dette er jo egentlig en gladnyhet, men denne saken understreker at man må være helt sikker på at det man går ut med, er korrekt, sier Dalhaug.

Den pensjonerte generalløytnanten tror ikke det har vært et bevisst forsøk på å villede fra Ukrainas side.

- Jeg tror rett og slett viseforsvarsministeren har blitt feilinformert. Jeg tipper at det et eller annet sted i denne informasjonskjeden, har oppstått en misforståelse, som deretter har blitt kommunisert ut, sier Dalhaug.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer